- Siste gang i Bergen på lang tid

John Olav Nilsen & Gjengen spilte sin største konsert noensinne hjemme i Bergen fredag kveld. - Vemodig, sier hovedpersonen selv.

Pilen har kun pekt én vei for Loddefjord-kompisene etter at de i 2007 bestemte seg for å satse på musikken sammen. Hypping turnering i hele Norge, samt nabolandene, pluss to sterke langspillere har gjort dem til yndlinger både hos musikkjournalistene og platekjøperne.

John Olav Nilsen & Gjengen på Bergenhus festning 19. aug. 2011

HYSTERI: Bergenserne elsker John Olav Nilsen & Gjengen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Profet i egen by

Fredag kuliminerte suksessen, i alle fall foreløpig, da 28-åringen og kameratene stod på scenen på Bergenhus festning Plenen foran tusenvis av tilskuere i hjembyen - som hovedattraksjon. Konserten er den største Nilsen & co noen gang har gjort på egen hånd. Snakk om å bli profet i egen by.

- Jeg både gruer meg og gleder meg. Det er nesten litt ekkelt. Til vanlig har jeg ingenting med noe å gjøre, vi bare går på scenen og gjør det vi egentlig gjør. Her er det jo vi som arrangerer, vi går rundt her hele dagen. Det er mye mer som står på spill, sa John Olav Nilsen til NRK.no noen timer før konserten.

- Siste gang for mange av sangene

Klokken 21.15 gikk bergensbandet på scenen, til vill jubel fra hjemmefansen.

John Olav Nilsen & Gjengen på Bergenhus festning 19. aug. 2011

TAR PAUSE: Nilsen & co skal nå satse i Sverige og Danmark.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

- Hei! Jeg heter John Olav Nilsen. Dette é Gjengen. Og dette - dét é dokkar, hilser Nilsen, mens han peker utover de flere tusen fremmøtte.

Da har allerede publikum rukket å danse svett og vilt til «Valiumsvalsen» og andre klassikere.

- Dette er siste konserten vi gjør i Bergen på lang, lang tid. Mange av sangene i kveld er det kanskje siste gang vi spiller i Bergen. Derfor er det litt vemodig, sier Nilsen til NRK.no.

Spår tre-fire år til neste gang

Gruppen har nylig signert distribusjonsavtale med Universal i Sverige og skal nå bruke store deler av høsten på å jobbe med det svenske og danske markedet.

- Når får vi se dere igjen i Bergen?

- Tre-fire år, kanskje? Nei, jeg vetsje. Jeg har ingen idé. Vi får se hvordan det går. Det blir i alle fall lenge til.

- Dere har Razika med dere som support i kveld. Er det godt å få en skikkelig bergensk helaften før dere tar en pause fra Norge?

- Ja, vi trenger det midt oppe i dette med Rihanna og Kanye West. Vi trenger noe som er bare Bergen, sier Nilsen.

- Ikke sett noe spennende i år

Helge Risa i Kaizers Orchestra

SPILLER LØRDAG: Helge Risa og resten av Kaizers Orchestra inntar Bergenhus festning lørdag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Lørdag står Kaizers Orchestra på samme scene i Bergen, det som trolig blir gruppens nest største konsert noensinne på egen hånd, etter tiårsfeiringen i Oslo Spektrum tidligere i år. John Olav Nilsen har ikke sett kaizerne live ennå, og sier han nok kommer til å stå over konserten på lørdag.

- Vi skal spille med dem i Stavanger senere i høst, jeg får kanskje sett dem da, sier 28-åringen.

Konserter med andre band har det blitt en del av, men hittil i år er det ingen som har klart å begeistre gatepop-poeten fra Loddefjord.

- Jeg har sett noen konserter i år, men ikke noe spennende, dessverre. Jeg håper jo av og til at jeg skal bli positivt overrasket. Kanskje neste sommer?...