- Våre bygg er trygge

Å bake peperkakehus er ikke bare bare, for nyere forskning viser at sju av ti pepperkakehus ikke oppfyller byggforskriftene, det viser forskning fra SINTEF.

Pepperkakeby 2009 pynter
Foto: NRK

– Vi har våre egne forskrifter her i Pepperkakebyen, sier pepperkake-general Steinar Kristoffersen. Han har hørt om forskriftene som SINTEF har utvilet, men ikke før i år. Likevel er han trygg på at de har trygge hus i sin by.

– Husene her skal stå en hel måned og de blir utsatt for tøffere tak enn pepperkakehus i et vanlig hjem. Men mange av våre leverandører er jo eksperter nå, sier han.

Pepperkakebyen i Bergen må tenke sikkerhet slik at byggene ikke skal skades eller rett og slett falle sammen. Forrige uke ble byen helt ødelagt, og en 20 år gammel mann har tilstått å ha stått bak. Slike ting kan en ikke forsikre seg mot, men en kan gjøre sine ting slik at husene tåler mer.

– Det er barskt klima her så de husene vi stiller ut må blant annet tåle å bli utsatt for stor fuktighet, sier han.

LES OGSÅ: Konfliktrådet: Vi forstår at denne saken er spesiell for folk i Bergen

Betaler ut dusør etter hærverket

Feil byggemateriale

Av de godt over 200.000 pepperkakehusene som årlig settes opp i Norge, ender mange med full kollaps lenge før nyttår. Hele syv av ti hus står til stryk hva gjelder byggeforskrifter, skriver Aftenposten .

Pepperkakeby knust
Foto: Emil Reiertsen

Stort sett skyldes problemene dårlig prosjektledelse og utførelse samt feil valg av byggematerialer. Ved SINTEF byggforsk får NRK opplyst at forskriftene for baking av pepperkakehus ble laget første gang på begynnelsen av 80-tallet. I år er de oppdatert og fornyet.

Og de viktigste punktene fir suksess er:

  • Bruk en god og riktig deig
  • Bruk riktig steketemperatur
  • Godt lim - det er viktig å følge anvisningene for å få huset til å stå hele jula.

– De fleste som leverer her er jo eksperter for de har levert byggverk i mange år, men noen nykommere må nok ha litt ekstra oppfølging. Det er noen hus som nok kneler litt for tidlig, sier peppekakeby-generalen.

Vurderer ny mal

Noen klarer de ikke å redde, på andre setter de inn tiltak som gjør at de klarer å redde dem.

– Vi vurderer å lage en mal for alle som vil delta neste år, det er nok slik at vi i prosjektledelsen kanskje må hjelpe folk litt på vei, sier han.

Og Pepperkakebyen i Bergen den åpner på torsdag.

LES OGSÅ: Ekstra feiring under åpningen

Hærverk kan gi rekord

Pepperkakebyen går verden rundt