Hopp til innhold

- Kongekrabben ble satt ut

Fiskeridirektoratet ber politiet etterforske det sensasjonelle funnet som miljøkriminalitet.

Eva Farestveit, fisker Trond Sangolt og Inge Roset

FØRSTE OG ENESTE?: Fisker Trond Sangolt viser frem kongekrabben han fikk i garnet. Her sammen med Eva Farestveit og Inge Roset.

Foto: Fiskeridirektoratet

I slutten av mai fikk fisker Trond Sangolt en kongekrabbe i garnet utenfor Skogsvåg på Sotra. Det er første gang et eksemplar av delikatessen er funnet så langt sør. Fiskeridirektoratet har undersøkt saken, og mener nå å være sikre på at funnet er et resultat av miljøkriminalitet.

LES MER: Fikk kongekrabbe i garnet

- Utenkelig at den har kommet hit

- Krabben må ha havnet der ved at den er blitt satt ut. Enten med vilje eller ved et uhell. Vi er i alle fall helt sikre på at den ikke har kommet seg til Sotra ved naturlig vandring, sier rådgiver i Fiskeridirektoratet, Paul Helgesen, til nrkhordaland.no.

Han bekrefter at direktoratet nå politianmelder saken.

Kongekrabben ble satt ut på russisk side i Barentshavet på 60-tallet, og har siden jobbet seg vestover. Den første kongekrabben på norsk side ble funnet i Varangerfjorden i 1977. Likevel mener forskerne at det er utenkelig at den kan ha kommet seg så langt sør som til Sotra.

Vil ha beskjed om funn

Kongekrabbe

FØRSTE BEKREFTEDE: Russer på vandring? Nå er saken politianmeldt.

Foto: Siri Kleiven Strøm

Fiskeridirektoratet mener også det er lite trolig at det lever flere kongekrabber i området, men ber fiskere i Hordaland om ikke å nøle med å gi beskjed.

- Dette er en art vi ikke ønsker her og som ikke hører naturlig hjemme i vår fauna. Det vil helt klart være av interesse å få dokumentert eventuelle andre funn, sier Helgesen.