Hopp til innhold

Frykter millioner av FotoKnudsens bilder kan forsvinne

Det er uklart hva som skjer med flere hundre millioner bilder i FotoKnudsens databaser. Bekymrede kunder laster nå ned bilder fra Minnebanken i panikk.

FotoKnudsen illustrasjon

GIGANTISK NETTBASE: FotoKnudsen lover å gjøre alt for at kundenes bilder på nett bevares, men vet likevel ikke hva som skjer med den gigantiske Minnebanken.

Foto: Arild Grindheim / NRK

– Det verste som nå kan skje er at folk ikke får ut bildene sine.

Det sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet. Han frykter at kundenes private bilder kan bli nedprioritert når konkursboet til en av Norges største fotokjeder skal gjøres opp.

Har over 500 millioner bilder

Martin Skaug Halsos

KAN VÆRE TAPT: – Dersom ingen tar over FotoKnudsens databaser kan bildene være tapt, frykter Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

FotoKnudsen begjærte seg selv konkurs i går, over 50 år etter at den tradisjonsrike fotokjeden ble startet opp. Over 200 ansatte mister jobbene sine.

Nordmenn har lastet opp over 500 millioner bilder til FotoKnudsens digitale bildearkiv. FotoKnudsen har hatt lagring og backup av bilder som en av sine fremste tjenester på nett, og reklamerte med «Trygg og sikker lagring av alle dine bilder».

FotoKnudsen omtaler selv Minnebanken som «sannsynligvis Norges største».

Men etter konkursen er det fremdeles uklart hva som skjer med den gigantiske mengden private bilder. Folks private bilder blir en del av et stort konkursbo, og Forbrukerrådet frykter for kundenes interesser dersom ingen tar over bildearkivet til FotoKnudsen.

– Kundene kommer langt bak i køen

– Vanligvis løser disse tingene seg, ved at konkursslåtte selskap kjøpes opp av ny eiere og eiendelene dermed blir sikret. Men forbrukerloven sier ingenting om at de forbrukerne vil få det de eier og har krav på.

– Det er mange som skal ha noe fra boet, og ansatte og myndigheter kommer først i køen. Forbrukerne vil kunne risikere ikke å få noen ting som helst, sier Halsos.

Hjemmesidene til FotoKnudsen er fremdeles åpne, og det er inntil videre mulig for kunder å logge seg inn og få tilgang på bildene. Det er også mulig å slette bilder fra brukerkontoer.

Flere fotografinettsteder har laget oppskrifter på hvordan folk kan redde bildene sine – og bedt folk hente dem ut for sikkerhets skyld.

Stengt FotoKnudsen

STENGT: 27 FotoKnudsen-butikker ble stengt på dagen da konkursen ble kjent i går.

Foto: NRK

Laster ned bildene i panikk

Det har bekymrede kunder gjort i stor grad etter at konkursen ble kjent i går, forteller administrerende direktør Ole Bjørn Knudsen i FotoKnudsen.

– Det har vært ganske stor trafikk ut fra nettsidene våre det siste døgnet. Det har vært en betydelig høy nedlasting fra Minnebanken, godt over det som er normalt nivå. Folk har nok merket det på at nedlastingen har gått tregt, sier han til NRK.no.

FotoKnudsen har siden i går lovet kundene at de jobber med å finne «trygge løsninger» for dem og bildene deres. Han kan heller ikke i dag si sikkert hva som skjer med bildedatabasen – men tror ikke folk trenger å frykte for bildene sine.

Ole Bjørn Knudsen

TROR BILDENE ER TRYGGE: Administrerende direktør Ole Bjørn Knudsen i FotoKnudsen mener folk ikke trenger å bekymre seg for bildene sine.

Foto: NRK

– Etter min oppfatning kan man være helt trygg på at bildene blir værende også i fremtiden. Jeg kan ikke forestille meg at de som eventuelt skal drive dette videre ikke vil være veldig interessert i at Minnebanken består, sier Knudsen.

Bostyrer bestemmer

Advokat Arne Laastad ble i går oppnevnt som bostyrer for konkursboet til FotoKnudsen. Det er han som nå skal avgjøre hva som nå skal skje med millioner av private bilder.

De over 230 ansatte i FotoKnudsen har mistet jobbene sine og dermed er det heller ingen på jobb til å drifte Minnebanken med alle bildene.

– Hadde jeg vært bostyrer ville jeg sørget for at det var drift av databasen hele tiden, slik at kundenes verdier er sikret.

Bostyrer Laastad har ikke vært tilgjengelig i hele dag, men sier i dag til Dagens Næringsliv at han ser hvor viktig det er å ta vare på folks bilder.

– Jeg er klar over at denne fotobanken er noe som må ivaretas, sier han.

– Ha bildene flere plasser

Både Forbrukerrådet og FotoKnudsen selv er enige om én ting: Har du kun lagret bildene dine i Minnebanken, bør du hente ut bildene dine.

– Det har aldri skadet å ha en ekstra backup av viktige bilder, noe alle burde gjøre uansett, sier Ole Bjørn Knudsen.

– En slik konkurs viser at det er usikkert å ha bildene sine kun i en slik database og satse på at de er trygge på nett. Man bør uansett ha bildene sine flere steder, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

  • Er du bekymret for bilder på digitale lagringssteder? Si din mening i kommentarfeltet under.