- Følelser må ikke påvirke dommen

I dag kommer dommen i Os-drapssaken. Jusprofessor advarer mot å la følelser påvirke dommen.

Rettstegning fra Os-drapet

TILTALT FOR MORD OG VOLDTEKT: 19-åringen risikerer 21 år i fengsel dersom han blir funnet skyldig.

Foto: Gustav Kvaal

Advokat Rolf Knudsen

HUSKER INGENTING: Forsvarer Rolf Knudsen sier den tiltalte gjerne ønsker å gi en forklaring på bevisene mot han men at det er umulig så lenge han ikke husker noe fra drapskvelden.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK
Jo Stigen

LIKHET FOR LOVEN: Jusprofessor Jo Stigen forventer likhet for loven til tross for at drapet på Hilda Feste vekker mange reaksjoner.

Foto: Universitetet i Oslo
Egil Aadland og Per Arne Rød

NEVØER AV HILDA FESTE: Egil Aadland og Per Arne Rød fulgte hele rettsaken i håp om å forstå det uforståelige.

Foto: Ole-Andrè Lagmanndokk / NRK

Klokken 13 i dag kommer dommen i Os-drapssaken. En nitten år gammel mann risikerer 21 år i fengsel for voldtekt og drap av Hilda Feste (98), dersom han blir funnet skyldig.

– Følelser må ikke spille inn

Jusprofessor Jo Stigen ved Universitetet i Oslo mener det er viktig å bevare likhet for loven også i denne saken, selv om den har vekket mye følelser.

– Det er klart det er mye følelser i sving blant folk flest i en slik sak, men vi får virkelig håpe at følelser ikke har noe påvirkning for dommen. Det ville jo vært ille, sier Stigen.

Stor påkjenning

Nevø av drapsofferet, Egil Aadland, valgte selv å være tilstede i Nordhordland tingrett i alle syv dagene som rettsforhandlingene pågikk. For han var det utvilsomt en følelsesmessig påkjenning.

– Det har vært vanskelig og det har vært tungt. At ting ble dokumentert i detaljer var selvsvagt vanskelig, men på en annen side er det viktig å prøve å forstå det uforståelige. Vi har i det minste fått svar på hvordan hun ble drept, og det var viktig, sier Aadland.

Sterke beviser

Bevisene mot den tiltalte er mange, ifølge politiet. Tiltaltes sko -og fingeravtrykk i offerets leilighet, og tiltaltes dna på offeret, ble lagt frem som bevis i saken. Det at politiet fant offerets blod hjemmet til den tiltalte er også et viktig bevis i saken.

Kan ikke forklare bevisene

Den tiltaltes forsvarer, Rolf Knudsen, sier 19-åringen gjerne skulle ønske han hadde en forklaring på bevisene mot han, men at det ikke er mulig for han.

– Han har tenkt på dette siden februar og han har forsøkt å fremkalle hukommelse, men han husker fortsatt ingenting. Selvfølgelig skulle han gjerne ønske at han kunne ha gitt en forklaring på disse bevisene, men det kan han ikke, sier Knudsen.

Skjerpende omstendigheter

Aktor Gert Johan Kjelby har bedt om 21 års fengsel for den tiltalte. Kjelby mener drapet på Hilda Feste skulle skjule voldtekten. Jussprofessor Stigen det er en skjerpende omstendighet som kan forklare straffeutmålingen som aktor har bedt om.

– Det å drepe noen for å dekke over en annen kriminell handling er veldig kynisk og helt klart en skjerpende omstendighet som kan bli tatt i bruk for å be om lovens strengeste straff, sier Stigen.

Nevø til avdøde Hilda Feste, Egil Aadland, håper 19-åringen får lovens strengeste straff dersom han blir funnet skyldig.

– Det er vanskelig å tenke seg noe veldig mer groteskt overgrep enn dette, sier Aadland.