Hopp til innhold

- Flere var i sjokk

– Synet som møtte meg var skummelt. Alle ungdommene hadde kommet seg ut, men de var kalde, sier faren til en av passasjerene i bussen som veltet på Hardangervidda onsdag kveld.

Flere skadet etter bussvelt på Hardangervidda
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Like etter klokken 18 onsdag kveld kjørte en buss med passasjerer fra Granvin ungdomsskole av veien like ved innsjøen Ørteren mellom Haugastøl og Halne Fjellstove.

Første melding gikk ut på at en person fikk alvorlige skader, mens tre andre fikk lettere skader. Det var totalt 27 passasjerer i bussen, og torsdag går det bra med alle.

– Flere i lettere sjokk

Da ulykken ble kjent satte Ørjan Kalsaas seg i bilen og kjørte mot stedet. Han er far til en av passasjerene i bussen, og en av de første pårørende som kom til stedet.

– Det som møtte meg var en buss som hadde veltet, det så veldig skummelt ut da jeg kom dit. Heldigvis hadde jeg snakket med sønnen min som sa at det så bra ut, sier han.

Det største problemet var at ungdommene frøs fordi de sto utenfor bussen og det var vintervær. De hadde ikke så mye klær på og flere var uten sko. Nå roser han bussjåføren som hadde gjort en god jobb med ungdommene.

– Mange var nok i lettere sjokk etter det de hadde opplevd, men tross alt så det bra ut. Nå er dette en veldig sammensveiset gjeng så de er flinke til å snakke sammen og ta vare på hverandre, sier han.

Kuttskader fra glass

Han er glad for at det ser ut til å ha gått bra for alle.

– Jenta som ble sendt til sykehus med alvorlige skader skal det ha gått bra med etter forholdene. Noen andre hadde fått litt kuttskader etter å ha skåret seg på de knuste bussrutene. De har alle fått den behandlingen de trengte, sier han.

Torsdag morgen opplyser de ved Gjøvik sykehus at jenta er lettere skadet. Hun er undersøkt og blitt behandlet for sårskader og skal etter planen skrives ut i løpet av dagen.

– De har vært sammen

Ifølge Hovedredningssentralen i Sør-Norge ble det sendt fem ambulanser, to luftambulanser og en helsebuss til stedet etter ulykken. De fryktet det verste da de fikk melding om at en buss hadde veltet. Helsebussen fraktet ungdommene til Geilo etter ulykken.

Ordføreren i Granvin Jan Ivar Rødland skryter av behandlingen ungdommene har fått etter bussulykken.

– De ble tatt godt hånd om, de fikk mat, et sted å sove og ikke minst være sammen. Det var fint at de har vært samlet hele tiden og styrket seg på den måten, sier ordføreren. Han skryter av jobben som har blitt gjort på Geilo.

– De har gjort en veldig god jobb med dem. sier han.

Flere personer fra Granvin reiste opp til Geilo sent onsdag kveld for å være sammen med ungdommene.

– Flere foreldre og også to fra helsevesenet er der for å følge disse ungdommene hjem hit, sier Rødland.

Samlet seg

Kriseberedskapen i Granvin ble raskt satt i verk og det ble åpnet for at foreldre og andre som hadde behov kunne samles for å snakke om det som hadde skjedd. De opprettet også en telefon for pårørende.

– Vi holdt sammen i går kveld, og var sammen frem til midnatt. Det var foreldre og helsepersonell som kunne bruke tiden sammen, sier han.

Han vet ikke når de kommer tilbake til Granvin, og håper de tar seg tid så de får det de trenger.

– Vi er veldig glade for at de har blitt tatt så godt vare på hos våre naboer i Hol kommune. Men vi gleder oss til å få dem hjem igjen nå, sier han.

Skal samles i dag

Torsdag formiddag skal ungdommen gjennom en siste samtale med bussjåføren, kriseteamet på Geilo og fra Granvin.

– Vi skal prate litt sammen da så blir det hjemtransport. Hvordan det skjer bestemmer politiet, men det er flere ungdommer som ikke har så veldig lyst til å kjøre buss nå, sier han.

Ungdommene fra Granvin hadde har vært i Oslo og deltatt i en demonstrasjon mot kraftlinjen som er tenkt bygget i Hardanger.

Politiet i Buskerud sa onsdag kveld at bussen hadde kjørt av veien i en bratt skråning. De hadde fått melding om at det var glatt på stede, men hadde også fått bekreftet at bussen skal ha hatt gode dekk. Mer vet de ikke om årsaken til ulykken.