Hopp til innhold

- De får bare kaste meg i fengsel

I dag må masteaksjonistene møte i retten etter demonstrasjonene i juli. Rettssaken kan ende med 20 dager bak murene for Synnøve Kvamme.

Synnøve Kvamme som blir arrestert av poitiet

FJERNET MED MAKT: Politiet møtte mannsterkt opp da Synnøve Kvamme og andre aksjonister hindret arbeidet under mastebyggingen i juli.

Foto: Arnstein Karlsen

Elleve masteaksjonister risikerer fengselsstraff fordi de nekter å betale bøtene de har fått i forbindelse med demonstrasjoner mot byggingen av kraftlinjer i Hardanger.

- En av de viktigste dagene

Tirsdag starter den første rettssaken i Nordhordland tingrett. Den profilerte mastemotstanderen Synnøve Kvamme er en av aksjonistene som må ta plass på tiltalebenken i dag, etter at hun og flere andre hindret anleggsarbeid ved Rong i Voss kommune i juli og måtte bæres vekk av politiet.

- Jeg er veldig spent. Dette er en av de viktigste dagene i min kamp. Hvis de vil sette meg i fengsel, så får de bare gjøre det. Vi kommer i alle fall ikke til å betale, sier Kvamme til NRK.no.

Den opprinnelige boten var på 10.000 kroner per person, men steg til 12.000 kroner da aksjonistene nektet å vedta den.

- Jeg synes det er urettferdig at vi skal måtte betale for noe vi mener var helt rett å gjøre, sier Kvamme, som siden ikke har turt å legge seg ut med politiet under Hardanger-demonstrasjoner .

Vil ha avskrekkende straff

- Neste gang vil boten bli dobbelt så høy. Derfor valgte jeg å flytte meg sist, siden jeg ennå ikke kjenner konsekvensene av den første saken, sier Kvamme til NRK.no.

Hun presiserer likevel at mastemotstanderne vil fortsette sine aksjoner. Av den grunn er dagens rettssak prinsipielt viktig, mener påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Marita Mellingen.

- Resultatet her vil ha stor betydning for hvordan politiet vil håndtere sakene fremover. Det er varslet flere aksjoner, og derfor er det viktig for oss å få en rettskraftig dom på disse sakene og at bøtenivået legges så høyt at det har en avskrekkende effekt, sier politiadvokaten.

Dersom Kvamme & co blir dømt, risikerer hver enkelt av aksjonistene 20 dager i fengsel dersom de fortsatt nekter å betale.