- Brann går videre i UEFA-cupen

Ballen er rund, cup er cup og det skal spilles to ganger 45 minutter. Men i matematikkens verden er Brann allerede klare for 16.delsfinale i UEFA-cupen.

Brann feide Club Brugge ut av UEFA-cupen

MER JUBEL: Hvis matematikken stemmer, blir det mer jubel på Robbie Winters, Jan Gunnar Solli og de andre Brann-spillerne over nyttår.

Foto: Yves Logghe / AP

De tørre fakta først: For at Brann skal gå videre i UEFA-cupen, må kampen mellom Rennes og Dinamo Zagreb ende med at Rennes ikke vinner med mer enn to mål, og Dinamo Zagreb kan ikke vinne med mer enn ett mål.

Hva er så sjansene for at alt går Branns vei?

- Jeg har spilt kampen mellom Rennes og Dinamo Zagreb en halv million ganger på min datamaskin, sier Magne Aldrin, forsker ved Norsk Regnesentral til NRKHordaland.no.

81 prosents sjanse

Resultatet viser at det er 43 prosent sjanse for at Rennes vinner, 27 prosent sjanse for uavgjort og 30 prosent sjanse for at Dinamo Zagreb vinner.

- Det skal mye til for at Brann ikke går videre, sier Aldrin.

Ifølge hans utrekninger, er det 81 prosent sannsynlig at stillingen ender i Branns favør.

Petter Vaagan Moen

POSITIV: - Godt vi har matematikken i ryggen, sier Branns Petter Vaagan Moen.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

 

- I modellen har jeg tatt hensyn til tre ting. Hvor mange mål som vanligvis scores i mesterligakamper, hvordan lagene ligger på tabellen i UEFA-cupen og en skjønnsmessig vurdering av deres styrkeforhold, sier Aldrin.

Uavgjort i siste kamp

Og det mest sannsynlige resultatet? 1-1, med 12,8 prosent sannsynlighet.

- Det scores færre mål i mesterligasammenheng, enn i norsk serie. Jeg regner med at mesterligaen og UEFA-cupen er relativ lik i så måte, sier Aldrin.

Glad Vaagan Moen

- Dette høres veldig bra ut. Godt vi har matematikken i ryggen, sier Branns Petter Vaagan Moen til NRKHordaland.no.

Venstrevingen innrømmer at han ikke har tenkt veldig mye på resultatet i kampen mellom Rennes og Dinamo.

- Vi har gjort vårt, og kan ikke gjøre så mye med den kampen. Vi må ta det som det kommer. Men 81 prosents sjanse høres veldig bra ut, sier hedmarkingen.