Hopp til innhold

- Barnevernet må inn i alle saker

Barnevernet må automatisk inn i familier med metadon eller subutex-barn mener politiker. Barneombudet mener at det må settes fokus på dette.

Nyfødt baby med opiat-abstinenser

Dette nyfødte barnet er født med abstinenser. Flere barn fødes hvert år med abstinenser etter at mot har brukt subuteks eller metadon under svangerskapet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– De må få mer fokus fra myndighetene. Dette er en stor gruppe barn, og vi kan ikke lengre ha en vente- og se-holdning, sier barneombud Reidar Hjermann.

Han vil ha barnevernet enda mer på banen.

– Det er viktig at vi ikke mister disse mødrene og familiene av syne slik at vi i hvert fall kan gripe inn om det blir nødvendig, sier han.

Barna hadde abstinenser

Ann-Helen Johnsen

Ann-Helen er eks-rusmisbruker og firebarnsmor. To av hennes barn måtte få behandling med morfin etter fødselen.

Foto: Privat

I tirsdagens brennpunkt ble vi kjent med Ann-Helen, hun er eks-rusmisbruker og går på subutex. Barnet hennes fikk abstinenser etter fødselen, men har har klart å bli avruset med morfin, som mange andre barn i samme situasjon.

Ann-Helen samarbeider godt med barnevernet, men ikke alle klarer det som henne. En spørreundersøkelse blant barnevernslederne i Hordaland viser at mange av dem ikke får beskjed om disse risikobarna før det har gått for lang tid. da kan skaden allerede være skjedd.

– Barnevernet må inn automatisk

– Subutex og metadon-barna må sikres bedre, sier helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet i Bergen, Hallgeir Utne Hatlevik. Han vil ha automatikk i at barnevernet kommer tidlig inn i disse ungenes liv.

– Vi må tenke på barnas beste. Når barn ligger til avrusing på sykehuset så må barnevernet få melding om at det her er mistanke om omsorgssvikt. Det er helt klart at foreldre som ruser seg og får barn har omsorgssvikt i utgangspunktet, og derfor må dette følges opp av barnevernet, sier han.

SE HELE BRENNPUNKTPROGRAMMET: Dopa babyar og fulle vaksne