- Ap taper på upopulære vedtak

Konfliktsaker i rikspolitikken avgjør hva folk vil stemme ved kommune- og fylkestingsvalget, mener Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

TROR PÅ LITT UTJEVNING: Valgforsker Frank Aarebrot tror partiene vil mobilisere sine tvilere i tiden som kommer.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Høyre og Fremskrittspartiet ser ut til å få rent flertall i fylkestinget i Hordaland, viser en ny meningsmåling utført for NRK og Bergens Tidende. Samme undersøkelse viser at en av tre som stemte på Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i 2009, ennå ikke har bestemt seg for hva de skal stemme .

- Regjeringsslitasje

- Dette er det samme som de nasjonale trendene viser. Arbeiderpartiet og de øvrige regjeringspartiene sliter med litt regjeringsslitasje. En regjering er nødt til å fatte avgjørelser, og noen vil mislike de avgjørelsene. Det er belastende å sitte med sentralmakten, den betyr mye mer for folks oppfatning av politikk en hva lokalmakten gjør, sier Aarebrot til NRK.no.

Han mener dette til en viss grad forklarer Høyres gode resultater.

- Hver gang noen misliker en regjeringsavgjørelse, vil det skape usikkerhet i egne rekker og styrke de som stemte på opposisjonen i at de brukte stemmeretten fornuftig, mener valgforskeren.

Tviler på rent flertall

Aarebrot, som selv er Ap-medlem, tror meningsmålingen gir et korrekt bilde av situasjonen, men at valgresultatet neppe blir fullt så bra for de blå som dagens partibarometer indikerer.

- Høyre vil nok gjøre et godt valg, uansett hva de rødgrønne foretar seg. Men jeg tviler på at det vil ende med flertall for Høyre og Fremskrittspartiet alene. De andre partiene vil mobilisere sine tvilere i løpet av valgkampen, disse to har langt færre tvilere å mobilisere. Derfor tror jeg det er lettere for de andre partiene å styrke seg i forhold til Høyre og Frp i tiden fremover, sier Aarebrot.

Partibarometer Fylkestinget i Hordaland mars 2011
Foto: Greta Husebø (Grafikk) / NRK