Hopp til innhold

Skuffet over Giardia-anken

Ingebjørg Høyland er skuffet etter at Bergen kommune i dag anket Giardia-saken. – Jeg synes det er en feig løsning, og er motivert til å kjempe videre, seier Høyland.

Svartediket i Bergen.

FIKK GIARDIA I VANNET: Flere tusen bergensere fikk giardia i drikkevannet i 2004. Nå har Bergen kommune anket den første erstatningsdommen mot dem i tingretten.

Foto: Arkiv / NRK

I dag kom nyheten om at Bergen kommune anker erstatningssaken der Ingebjørg Høyland ble tilkjent 800.000 kroner i erstatning.

- Jeg ble fryktelig skuffet, og hadde virkelig trodd at Bergen kommune ville ta ansvar for den skaden de har påført oss, sier Høyland.

Selv om Høyland er skuffet, var hun forberedet på at det kunne bli flere runder i retten.

– Det står flere bak meg som dommen villle fått presedens for, så det er klart at dette kan bli dyrt for kommunen, sier Høyland.

Saken skal nå videre til lagretten.

– Jeg er nå klar for å kjempe vidare, og har bare blitt mer motivert etter dette. Det kommer såklart til å bli en økonomisk belastning, og sikkert også en fysisk belastning, men jeg har ingen planer om å gi opp, sier Høyland.

Flere tusen bergensere ble smittet etter at det ble funnet giardia i det kommunale drikkevannet Svartediket høsten 2004. Mange av dem ble syke etter smitten, og flere erstatningssaker venter avgjørelse i rettssystem. Høyland frykter anken vil hindre andre i å gå til retten.

– Personlig synes jeg dette er en feig løsning, men jeg har ingen problemet med å sette meg på den andre siden av bordet å se at de også har interesse av å drive rettsaken videre for å prøve å unngå den økonomiske belastnigen denne rettsaken kan påføre dem, sier Høyland.

I september vant ME-syke Ingebjørg Høyland en rettsak mot Bergen kommune og ble tilkjent erstatning etter at hun ble smittet av giardia for syv år siden.

Første sak i retten etter giardia-utbrudd

Nå har kommunen anket dommen, som var den første erstatningssaken i retten etter giardia-utbruddet. Bergen tingrett mente Høyland skulle få 800.000 kroner i erstatning.

Flere tusen bergensere ble smittet etter at det ble funnet giardia i det kommunale drikkevannet Svartediket høsten 2004. Mange av dem ble syke etter smitten, og flere erstatningssaker venter avgjørelse i rettssystemet.

Bergen kommune har erkjent at de har ansvar for at det kom giardia i drikkevannet til mange tusen innbyggere. Men de er uenige i at giardia-smitten har ført til andre sykdommer.

– Byrådet har valgt å følge en klar anbefaling fra kommuneadvokaten, som mener at tingretten har lagt til grunn feil rettsanvendelse når man mener at det er ført bevis for en sammenheng mellom giardia og kronisk tretthetssyndrom, også kalt ME, sier byrådsleder Monica Mæland i en pressemelding.

Kjempet i flere år for erstatning

Høylands advokat Eva Drageset sa til NRK at klienten hennes var svært glad da dommen kom 9. september.

– Dette er en viktig avgjørelse for henne, etter at hun har kjempet i flere år for å få erstatning, sa Dragset den gang.

Les også:

Nå må Høyland forberede seg på en ny runde i rettssystemet.

–- Jeg har stor forståelse for at byrådets avgjørelse vil oppleves som en belastning for den annen part og andre giardiasyke, men mener at det er viktig at alle saker behandles så korrekt og rettferdig som mulig, sier Mæland.