Gravid mage

BERØRER: En gravid mage rører noe dypt i følelsene våre, derfor vil mange gjerne ta del av den store begivenheten, tror psykologen.

Når gravide mager blir «allemannseie»

En rund mage som bærer på et lite liv tiltrekker seg oppmerksomhet – på både godt og vondt. Hvorfor er det sånn?

– Jeg er så lei av alle som kommenterer magen min!

Min gravidmage ville neppe vekket stor oppmerksomhet i sirkus-sammenheng – for den er verken den største eller minste i verden.

Likevel har den fått sin dose av blikk, berøring og kommentarer. De fleste av den hyggelige sorten, men også noen ubehagelige.

Den verste kommentaren hittil kom da jeg stod i kø i en butikk. En eldre mann sa «jaså, du tør å sette nytt liv til denne verden? Selv er jeg glad for at dette livet snart er over!».

Hva svarer man på noe sånt? Mitt ble «ja, så gæren er jeg – at den sjansen tar jeg!».

Sirkusattraksjon

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det født 59 100 barn i Norge i 2014. Det vil si at cirka like mange kvinner bar frem disse barna.

Med andre ord er gravide i godt selskap, men kvinnene kan likevel føle seg som rene sirkusattraksjonen.

Vekker følelser hos folk

For gravide mager rører ved noe dypt i mennesker, som det er vanskelig å sette ord på. Ordene tilhører psykologspesialist Arild Holth.

Arild Holth, psykolog

ET UNDER: Mange dype følelser settes i sving når en kvinne går gravid. Både hos den gravide, men også hos andre, forteller psykologspesialist Arild Holth.

Foto: Linn Udnes / NRK

Han tror følelsene kan være årsaken til at graviditeten oppleves som en felles begivenhet.

– Å få barn er kanskje det største som skjer i livet. I vårt moderne samfunn blir svangerskap fremdeles sett på som et under, forklarer Holth.

Den runde magen vekker positive følelser hos mange, gjerne hos kvinner som selv har født barn, men også hos fedre.

Holth forklarer det med at perioden hvor mannen lever med en gravid kvinne er spesiell for han, og at det ofte er en periode som han husker med gode følelser.

Les også:

Forberedt på tafsing

Mammablogger og tobarnsmor Christina Sandnes, også kjent som «Kona til», husker at hun forberedte seg på at magen skulle bli allemannseie da hun var gravid for første gang.

Christina Sandnes

STOLT: Tobarnsmor og mammablogger Christina Sandnes husker hun fikk både positiv og negativ oppmerksomhet da hun var gravid. Mest var hun bare stolt av magen sin.

Foto: Privat

– Jeg tenkte at det sikkert ikke var noe å bry seg om, men da den første gamle damen tok seg til rette på et busstopp i Oslo, forstod jeg jo plutselig hva venninnene mine mente!

Først ble hun litt satt ut, men så skjønte hun at det bare var godt ment.

– Det var jo ikke meg den gamle damen var opptatt av, men magen! Hun lyste jo av genuin glede. Dessuten var jeg jo superstolt av magen min selv!

Sandnes ble likevel en smule frustrert da hun gikk noen dager over termin, og fikk kommentarer som «Oi, nå er du vel lei – så stor som du er!».

Bloggeren legger til at hun selv aldri ville kjent på en ukjent mage, i alle fall ikke uten å spørre først. Hun mener det er lett å bli lattermild hvis man tenker over hvor merkelig det egentlig er å stryke på magen til folk man ikke kjenner.

Sterke reaksjoner

Den runde magen kan også fremprovosere misunnelse hos noen mennesker, ifølge psykolog Arild Holth. En vond følelse som man gjerne ikke vil innrømme.

Enkelte mennesker viser dette gjennom å bli sinte, og Holth har sett tilfeller hvor psykiatriske pasienter har gått til angrep på gravide.

Den ene episoden var med en gravid sykepleier og en pasient, hvor det ble utøvd vold mot sykepleieren.

Andre gangen var det kona til Holth som ble dyttet til av en pasient da hun skulle innom postkontoret like ved et sykehus.

Kanskje fordi pasientene selv ikke kan få barn eller aldri vil kunne få det, tror han.

Gravid kvinne

PRIVAT: Enkelte kvinner vil ha magen for seg selv, mens andre synes det er helt greit å dele den med andre.

Foto: Xavier Navarro / Maxpp

Les også:

Kvinner reagerer ulikt

Jordmor Lisbeth Kopperud

SVARER GRAVIDE: Under sine 25 år som jordmor har Lisbeth Kopperud fått høre mange historier fra gravide kvinner som får kommentarer på sin voksende mage.

Foto: Linn Udnes / NRK

Hver dag deler gravide kvinner sine tanker med jordmor Lisbeth Kopperud. Erfaringen hennes, etter å ha vært jordmor i 25 år, er at kvinner er delte i meningene når det gjelder å få oppmerksomhet rundt den voksende magen.

For mens noen nyter at andre legger merke til den voksende kulen, finnes det kvinner som opplever det som både frekt og ubehagelig.

– Jeg råder ofte de gravide til å finne en måte å beskytte seg selv på. Kvinner blir ekstra sårbare når de har barn i magen, de er følelsesmessig avkledd, sier Kopperud.

Jordmoren oppfordrer også de som er rundt en gravid kvinne til å være varsom med kommentarene. For gravide opplever i dag press fra alle kanter, ikke minst blir de påvirket av alt som står på internett, hevder Kopperud.

Ofte blir hun kontaktet av engstelige mødre som har fått høre at magen deres er «svær» eller «veldig liten».

– De ber om å få komme inn til en ekstra kontroll hos meg, fordi kommentarene gjør at de blir usikre på om alt står bra til, erfarer Kopperud.

Les også:

– Føler meg som et romvesen

Det kan virke som det er flere kvinner som ikke får ha sin voksende mage i fred. Et raskt søk på nettet viser nemlig at temaet er et hett diskusjonsemne i mammaforumer.

«Etter at magen min fikk en god og rund fasong har jeg opplevd å bli beglodd så til de grader. Det er sikkert bare positivt, men jeg føler meg som et romvesen til tider. Er det så spesielt å være gravid????», skriver en.

"Ønsker meg t-skjorte med teksten ikke rør!!"

Deltaker i mammaforum

Mens en annen kvinne skriver «Er det menn med kul på magen som kommenterer kan jeg imidlertid ikke dy meg, men svarer ja, ja – nå er vi snart like store».

Les også:

Positiv oppmerksomhet

Selv om denne artikkelen kanskje oser av frustrasjon over alle blikk, berøringer og kommentarer, så betyr det ikke at all oppmerksomhet er feil.

For hvis du sier «Så flott du er!», «du gløder!» eller «den magen kler du!» til en gravid kvinne, så vil jeg tro at de fleste synes dette er hyggelig å høre.

Men før du sporenstreks stryker hånden din over kulemagen eller utbryter «Oi, så stor du har blitt! Nå sprekker du vel snart!» – så bør du kanskje revurdere det.

I det minste så kan du koste på deg å spørre den gravide først, om det er greit at du kjenner på magen.

For selv om graviditet er en stor begivenhet, så er det ikke sikkert at du er en selvskreven gjest til å delta i den.