Rolf Rostad, Elisabeth Sørdal Hansen

10 uker gamle Elsa nyter ettermiddagen i armene på far Rolf Rostad eller mor Elisabeth Sørdal Hansen. – Hun liker at det skjer noe, sier Elisabeth Sørdal Hansen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Flyttet fra Oslo til et bedre liv

HOLMESTRAND (NRK): 10 uker gamle Elsa vokser opp i en småby som vil bli større. Holmestrand og kommunene rundt Oslo kan vente seg en betydelig befolkningsvekst, sier forsker.

Den svarte katten Maja mjauer. I sofaen sitter mamma Elisabeth Sørdal Hansen og har akkurat ammet 10 uker gamle Elsa, oppkalt etter både mor og fars mormor. Balkongdøra står på vidt gap. Det er overskyet, men varmt denne ettermiddagen i slutten av august.

– Nå tror jeg hun er fornøyd. Det meste er greit når hun har sovet og spist. Det er ei blid lita frøken, sier Elisabeth Sørdal Hansen som har permisjon fra jobben som lærer ved ungdomsskolen i kommunen.

Kompromiss

Fra balkongen i femte etasje i bygården på brygga i Holmestrand kan hun og samboer Rolf Rostad se ut på båtlivet og sjøen. For tre år siden flyttet de ut av Oslo, siden hun var lei av storbyen og ville bo nærmere familien i Ulefoss i Telemark. Han satte en maksgrense på en times pendlevei fra lokfører-jobben i Oslo.

Elisabeth Sørdal Hansen og Rolf Rostad

Elisabeth Sørdal Hansen og Rolf Rostad trives med å bo i leilighet nære sjøen, men ser seg om etter hus.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Vi så på et kart over steder som var en time unna Oslo. Der var Holmestrand. Det var så langt jeg fikk han med meg ut av Oslo og mot Telemark, sier Elisabeth Sørdal Hansen og smiler.

Rolf Rostads kollegaer i Flytoget, som bodde i Holmestrand, snakket varmt om kommunen.

De solgte den 30 kvadratmeter store leiligheten i Oslo for i underkant av to millioner kroner. Den splitter nye leiligheten i Holmestrand på 100 kvadrat og garasjeplass i kjelleren kjøpte de for 2,9 millioner kroner. I garasjen triller de lett ut to kajakker når de skal padle en tur på fjorden.

Kajakk

Rolf Rostad har kort vei til vannet fra leiligheten på brygga.

Foto: Privat

– Jeg liker å bo nære sjøen, vi har en fin bryggepromenade og stranda ligger bare noen hundre meter borte i gata. Vi har togstasjonen rett i nærheten og butikker. Jeg føler vi har alt vi trenger her, sier Rolf Rostad.

Befolkningsvekst i og rundt Oslo

Stadig flere gjør som samboerparet og sender flyttelasset til mindre kommuner rundt Oslo. Men også innbyggertallet i Oslo ventes å øke, sier forsker Stefan Leknes i Statistisk sentralbyrå, som undersøker flyttemønstre.

–Fram til 2040 ligger Oslo an til å vokse med 200 000 innbyggere fra dagens nivå. Det tilsvarer en vekst på størrelse med hele Trondheim. Det er betydelig, sier Leknes.

Andre kommuner med ventet sterk vekst fram til 2040 er Ås i Akershus og Våler i Østfold (60 %). Ullensaker og Sørum (54 %) i Akershus, Hole i Buskerud (47%) Sande i Vestfold (43 %) og Holmestrand (31 %), hvis Statistisk sentralbyrås estimater slår til.

Brygga i Holmestrand

Mange båtturister drar til Holmestrands nye brygge om sommeren. Flere prosjekter som skal forskjønne småbyen, er i gang.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

–Vi ser at kommunene rundt Oslo vokser i stor grad. Vi tror at årsaken er at de har grei pendleravstand til arbeidsmarkedet i Oslo, samt tilvekst av arbeidsplasser i bynære områder. Andre årsaker kan være lavere boligpriser og at folk flytter ut av bykjernen for å få større plass, sier Leknes.

Professor Per Gunnar Røe på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo sier også at prognoser viser at Oslo og kommunene i Akershus kommer til å vokse kraftig de nærmeste årene.

– Det er grunn til å tro at noe av denne veksten vil smitte over på byer og steder som ligger umiddelbart utenfor som Drammen, Moss og kanskje også Holmestrand, sier Røe.

Rolf Rostad er født og oppvokst i Oslo, men sier boligprisene i Oslo skremmer.

– Jeg har venner som er på boligjakt i Oslo. Prisene er hinsides, sier Rostad.

Øistein Hjelmtvedt

Øistein Hjelmtvedt i Holmestrand utvikling står inne i det som skal bli byens nye bibliotek

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Les også: – Boligmarkedet virker helt utømmelig

Oslo knuser Nord-Norge i vekst: – For dårlig vær til at vi vil bo i nord

Nytt torg og togstasjon

Samboerparet bor i en by hvor det er lett å se heisekraner og arbeidere med vernehjelm. Byen har fått ny brygge, men skal forskjønnes mer.

– Hvis du kommer i sentrum om et år, kommer du til å oppleve noe helt annet enn du noen gang har sett, sier utbygger Øistein Hjelmtvedt i eiendomsselskapet Holmestrand utvikling, også han med vernehjelm på hodet mens han forteller om det nye biblioteket og andre leiligheter de skal bygge i sentrum. Utenfor biblioteket skal det bli nytt torg.

Holmestrand er klar for å ta imot flere mennesker. Kommunen har 10 800 innbyggere og ønsker en befolkningsvekst på 1,5 prosent i året.

Hjelmtvedts selskap har bygd 80 leiligheter i løpet av de 10 siste årene. Men nå har salget skutt fart, forteller han. I løpet av de to nærmeste årene skal 60–70 nye leiligheter stå ferdig og andre utbyggere er også i gang i sentrum.

Ny stasjonshall i Holmestrand

Slik kommer den nye togstasjonen til å se ut som åpner 28. november.

Foto: Illustrasjon: Rambøll og Gottlieb Paludan Architects

– I løpet av et år øker befolkningen med 10 prosent i Holmestrand sentrum, sier Hjelmtvedt.

Helt nord i bysentrum har den snart ferdig utbygde togstasjonen med fire spor, allerede fått mye oppmerksomhet fra fagfolk og andre, forteller prosjektsjef Knut Edmund Knutsen i Jernbaneverket.

– Ut ifra det vi kjenner til er det ikke blitt bygget en stasjon i fjell før der to tog kan møtes i 250 kilometer i timen mens folk står på perrongen, sier Knutsen.

Slik ser den nye togstasjonen ut inni.

Med lommelykt tar han med NRK inn i en ny og moderne hall for i slutten av august er ikke alle lysene på plass ennå. 28. november åpner den nye stasjonen. Den skal også få fjellheis slik at folk som bor oppe på fjellet, slipper å kjøre ned til stasjonen for å ta tog.

– Ny jernbane er viktig for tilflytting. Jeg tror unge mennesker ikke er så opptatt av hvor veien går, men hvor skinnene går, sier Hjelmtvedt.

Knut Edmund Knutsen

Prosjektsjef Knut Edmund Knutsen i Jernbaneverket styrer utbygging av dobbeltsporet jernbane forbi Holmestrand og ny stasjonshall inne i fjellet på venstre side på bildet. 6,3 milliarder kroner koster hele jernbanestrekningen fra Holm til Nykirke.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Les også: Her kjører toget gjennom den nye stasjonshallen

Svele vil sveve over byen

Ordfører Alf Johan Svele tror raskere reisevei til Oslo og arbeidsmarkedet vil øke Holmestrands attraktivitet. Men det holder ikke å bare ha god infrastruktur for at folk vil bo eller besøke byen, mener han.

– Vi må skille oss ut, sier Svele.

Byen må i tillegg til å tilby god skole, oppvekstvilkår og eldreomsorg også ha attraksjoner å by på for å komme på lista over hvor folk vil flytte, sier han. Han synes utsikten over byen må utnyttes, slik Ålesund har klart.

– Jeg ser for meg en glassutstikker ved fjellheisen med god skjerming der du ser 80–90 meter rett ned. Du får en fantastisk utsikt over byen, sier han.

Utsikten i Holmestrand

En Zip-line fra den nye fjellheisen oppe på fjellet og ned til kaia, er under planlegging. Her oppe vil ordføreren også ha en slags glassveranda ut fra fjellet hvor folk kan nyte utsikten.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Her tenker han seg en 700 meter zipline som går fra fjellet og ned til et oppvarmet helårs utendørs basseng. Prosjektet er under planlegging.

– Noen ganger starter ting med litt sprø ideer og så blir de moderert. En skal ikke se bort ifra at det vil bli en attraksjon å ta fjellheisen opp og en zipline ned, sier Svele.

Dessuten håper han at planene om en helårs skitunnel inne i den nedlagte Holmestrandstunnelen blir noe av.

– Det kan bli en attraksjon vi ikke kjenner rekkevidden av, sier Svele.

Alf Johan Svele

Ordfører Alf Johan Svele merker en fremtidsoptimisme i Holmestrand og mener det er viktig å sette Holmestrand på kartet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ser etter hus

Det gjenstår å se om tankene og planene blir realisert slik at Elsa om noen år kan bade hele året i et oppvarmet utendørs basseng noen hundre meter fra der hun bor nå. Først og fremst er mor og far nå på utkikk etter hus. De ønsker mer plass.

– Vi har ikke dårlig tid og det er ikke så mange hus til salgs. Men finner vi et hus vi liker, er det ikke umulig at vi slår til, sier Rolf.

Selv om de trives, er de usikre nå om Elsa kommer til å starte i første klasse i Holmestrand. For nærhet til barnevakter, som besteforeldre, er også viktig for samboerparet.

– Vi har ålreite jobber og vi har blitt tatt godt imot her. Det som kan trekke oss bort er nærmere barnevaktene rett og slett, sier Elisabeth.