Hege Rosland og Ørjan Stensvoll
Foto: Nikolai Wilhelmsen / PRIVAT

Et annerledes drømmebryllup

Hvit brud og et bryllup «etter boka» var aldri aktuelt for Hege Rosland (44).

I en liten kirke i den lille bygda Annelöv i Skåne, et sted mellom Helsingborg og Malmö, spiller organisten brudemarsjen. De som kjenner bruden Hege Rosland (44) fra Nøtterøy godt, skjønner at noe ikke stemmer.

Brått krasjer organisten nesten inn i orgelet og lager masse rabalder.

Ei ung jente reiser seg opp fra kirkebenken. I hendene har hun en bratsj. Dørene inn i kirken åpner seg og ut kommer bruden i sin knall rosa og svarte kjole. Håret er mørkt og blått, og vakkert oppsatt. Rundt øret er det festet en trådløs mikrofon. Jenta begynner å spille.

«At last, My love has come along ... My lonely days are over» synger Hege Rosland for full hals. Gjestene reagerer med stående applaus.

Hege og Aage Rosland

SANG OPP MIDTGANGEN: Rundt venstre øre har Hege Rosland festet en trådløs mikrofon. Pappa Aage Rosland følger datteren til alters.

Foto: Nikolai Wilhelmsen / PRIVAT

– Alltid vært litt «crazy»

Brudgommen Ørjan Stensvoll (48) fra Florø har vært sammen med Hege i fem og et halvt år. For et halvår siden fridde han – endelig.

– Jeg venta så lenge på å bli fridd til!, sier hun og ler.

Ved alteret venter Ørjan forventningsfull i sin tradisjonelle smoking.

– Jeg er kjent for å være halvsprø, så det er ikke lett å overraske Ørjan lenger, sier Hege.

Men overrasket ble han så til de grader. Han visste ingenting om kjolen, ei heller at bruden skulle synge litt av Etta James' berømte låt "At last".

– Målet var å vippe han av pinnen. Han sa selv at holdt på å besvime da organisten "rota det til", for nå gikk alt galt!, flirer hun.

Men, selv om overraskelsen var stor og panikken nesten tok tak i brudgommen gikk alt etter Heges plan. Presten, som er en god venn av hennes far, tok turen fra Vestfold til vakre Anneläv, en liten bygd med bare 89 husstander. Heller ikke han visste om overraskelsene hun hadde planlagt.

– Han var fantastisk, og morsom. Det var mye humor i seremonien. Jeg tror det var en helt uvanlig vielse, sier Hege.

Hege Rosland og Ørjan Stensvoll

LYKKE: Hege Rosland (44) og Ørjan Stensvoll (47) ble endelig gift lørdag 21. mai.

Foto: Nikolai Wilhelmsen / PRIVAT

– Går jeg på trynet er det gøy det òg!

På Ängdala gård i Anneläv har Hege og Ørjan slått seg ned og startet en treningsstall. Hun har jobbet som rytter i blant annet Frankrike, Italia, Danmark og Norge. De bor kun en time fra Kastrup lufthavn utenfor København, slik at Ørjan kommer seg lett til jobben i Nordsjøen og Hege kan reise hjem til Norge når det trengs.

Flere av bryllupsgjestene er også Heges elever, og de aller fleste forventa at brudeparet skulle enten ri eller kjøre hest og kjerre tilbake til gården. Men Hege ville gjøre det litt, rettere sagt veldig, annerledes.

Hege Rosland og Ørjan Stensvoll

NYGIFT: Det var en rundt to kilometer lang rulleskøyte- og sykkeltur hjem til Ängdala gård som vi ser i bakgrunnen.

Foto: Nikolai Wilhelmsen / PRIVAT

– Jeg ville overraske gjestene, for hvorfor skulle jeg gjøre noe jeg kan og gjør hver dag? Så jeg tenkte; rulleskøyter, dét har jeg aldri gjort før.

Hege Rosland

Som sagt, så gjort. På kirketrappa tok hun av cowboystøvlene og på rulleskøytene.

– Det var for å skape en litt "crazy" stemning, og det tror jeg vi lyktes med.

Ørjan sykla ved siden av sin nye kone med "just married" skilt på bagasjebrettet og de tradisjonelle tomboksene festet i en hyssing på slep bak.

– Dessuten var det rundt 40 gjester som tok utfordringa og hang på i brudefølget med rulleskøyter, skateboard, sparkesykkel og sykkel. Alle med de flotte klær, bunader, kjoler, skjørt, dress. Det var rene 17. mai-toget på hjul, forteller Hege.

Hege Rosland og Ørjan Stensvoll valgte en noe utradisjonell transportmåte fra kirken til festlokalet. Hege sto på rulleskøyter mens Ørjan sykla. Rundt 40 gjester deltok i brudefølge på rulleskøyer, skateboard, sparkesykkel og sykkel. (Videofotograf: Fredrik Wilhelmsen)

Hege Rosland og Ørjan Stensvoll valgte en noe utradisjonell transportmåte fra kirken til festlokalet. – Hadde jeg tryna hadde det vært gøy det òg, sier Hege. Rundt 40 gjester deltok i brudefølge på rulleskøyter, skateboard, sparkesykkel og sykkel. (Videofotograf: Fredrik Wilhelmsen)

Bryllupet matcher personligheten

Bryllupet til Hege og Ørjan var på ingen måter tradisjonelt. Hvit kjole var byttet ut med rosa og svart, håret var blått og veteranbilen byttet ut med rulleskøyter, skateboard og sykkel.

– Jeg sa at hvis jeg tryner i grøfta og rulleskøytene går den ene veien og jeg den andre, så samme det! Gøy skal vi ha det og vi ville ha mest mulig latter og glede, sier Hege.

– Dette var den dagen i mitt liv som jeg kan være mest meg selv. Da må jeg prøve å få alt til å matche min personlighet, ikke at jeg skulle gå inn i rollen som den tradisjonelle bruden. Jeg ville ha det litt rockabilly.

Hege Rosland

Hun sier hele dagen ble perfekt, mye takket være de rundt 100 gjestene og prest Steinar Moe fra Teie, som er en god venn av familien.

– Det er de som skaper stemninga, folk var i skikkelig godt humør. Været var fantastisk, vi hadde vinden i ryggen på vei hjem. Da vi kom til gården møtte tre hester oss i full galopp, ja, det var rett og slett helt rått. Vi føler oss overveldet og heldig at vi har så mange fine venner.

Utradisjonelt er populært

De fleste brudepar velger fortsatt tradisjonelt, men å sette sitt eget preg på musikk, klær og selve vielsen blir mer og mer trendy, mener bryllupsplanlegger Nina Asbjørnsen i Vakre Bryllup i Fredrikstad.

Nina Asbjørnsen

BRYLLUPSPLANLEGGER: Nina Asbjørnsen i Vakre Bryllup har som jobb å planlegge kjærestepars største dag. Hun får mange utradisjonelle ønsker og ideer servert.

Foto: Kine Jensen

– Folk er opptatt av å skille seg ut og vise sin personlighet. Gjestene skal virkelig se hvem brudeparet er. I tillegg er bildene og videoene viktig, så flere gjør utradisjonelle valg for at alt skal se skikkelig gjennomført og bra ut, sier Asbjørnsen.

Asbjørnsens reaksjon på Heges bryllup er "oi", men hun gir bruden skryt for å la personligheten skinne gjennom på alle plan.

Alle brudene hun har jobbet med som bryllupsplanlegger har stått hvit brud, men at kjolene oftere har blonder og gjerne er litt mer utfordrende.

– Dessuten bruker brudgommen oftere vanlig dress. "Full pingvin" er litt på vei ut, mener hun.

Akkurat som Hege og Ørjan, velger flere egen musikk til inn- og utmarsj i kirka.

– Vi hadde to kvinner som gjerne ville ha Katy Perry-låta "I kissed a girl" da de gikk opp midtgangen. Det endte med at de heller hadde den til bryllupsvalsen.

Asbjørnsen tror orgelmusikk er ikke så viktig lenger. Det som er viktig er en utgangsmelodi med fart, slik at man nærmest kan danse seg ut.

Ville ha dansegulv i pleksiglass ... På vannet!

Som bryllupsplanlegger opplever Asbjørnsen å få veldig mange forskjellige ønsker og ideer.

– En brudgom, som skulle gifte seg på en eiendom ved sjøen, lurte på om vi kunne lage et dansegulv på vannet, og det måtte være i pleksiglass og belyst. Det måtte vi si nei til, ler Asbjørnsen.

Et tradisjonelt bryllup er i og for seg et konsept, men ikke i nærheten av det Asbjørnsen har vært med på å planlegge.

– Flere jeg har jobbet med har gått for konseptbryllup. Det kan for eksempel være et maritimt bryllup, Great Gatsby-inspirert bryllup eller festivalbryllup. Da har gjestene fått festivalbilletter som invitasjon og festivalarmbånd i bryllupet, det er forskjellig live-underholdning og noen har valgt grillbuffé for å holde det avslappa.