Hopp til innhold

– Vet ikke hvorfor han er anmeldt engang

Forsvareren til den siktede eksdirektøren i RHI er sterkt kritisk til politiets saksbehandling.

Herøya Industripark Porsgrunn

Tre ansatte ved magnesiumprodusenten RHI, som ligger i Herøya industripark, er siktet for grov korrupsjon.

Foto: NRK

Den tidligere direktøren i RHI er sammen med tre andre siktet for grov korrupsjon. Politiet mener det er snakk om minst 10 millioner kroner.

Anne Maria Haarr

Økokrim-leder i Telemark Anne Maria Haarr mer varetektsfenglingen burde vært fire i stedet for to uker.

Foto: Knut- Øyvind Hagen

'

Les også:

Eksdirektøren nekter straffskyld, men ble før helgen varetektsfengslet i to uker. Mannens advokat Morten Wexels er kritisk til saksbehandlingen, mens Økokrim-leder i Telemark Anne Maria Haarr mener varetektsfengslingen burde vært dobbelt så lang.

– Vi er godt fornøyd med at retten er enig i at det er grunn til å mistanke for overtredelse av korrupsjonsparagrafen i straffloven, men vi har anket fengslingstidens lengde da vi mener vi har en omfattende etterforskning foran oss, sier Haarr.

Fikk sparken

Den profilerte, tidligere administrerende direktøren i RHI, er en av fire som er varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon. Politiet mener han har inngått kontrakter på vegne av sitt eget selskap OVREP, som driver teknisk konsulentvirksomhet, samtidig som han gjorde avtaler på vegne av RHI.

Firmaet Scanwaste, er også involvert. Direktøren gikk inn i dette firmaet og ble ifølge Brønnøysund-registeret styremedlem 9. oktober i fjor, kort tid etter at han fikk sparken i RHI.

Anne Maria Haarr i Økokrim vil imidlertid ikke gå for mye inn i detalj, siden etterforskningen er i en tidlig fase.

– Vi vil følge pengestrømmen fra avfall og biprodukter fra produksjonen i selskapet RHI Normag AS, den jobben er tidkrevende. For vi må også undersøke om pengene er investert i utenlandske banker.

Ikke fått sakstilgang

Den tidligere direktørens advokat Morten Wexels er på sin side kritisk til hvordan saksbehandlingen hittil har foregått, og til at mange dokumenter blir holdt tilbake. Dermed vet han heller ikke på hvilket grunnlag varetektsfengslingen er gjort.

Morten Wexels

Forsvarsadvokat Morten Wexels er sterkt kritisk til politiets saksbehandling.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Jeg noterte meg at påtalemyndigheten ba om fire uker og retten besluttet to uker. For meg er det litt vanskelig å gi noen konkret vurdering siden vi ikke har fått sakstilgang, og egentlig vet vi ikke helt hva han er tiltalt for, sier Wexels.

Wexels sier at hans klient har gitt uttrykk for at den oppståtte situasjonen er svært krevende.

– Dette kommer brått og overraskende på, han ble plutselig pågrepet og må svare på en rekke beskyldninger fra påtalemyndighetens side.

Krever innsyn

Nå krever forsvarer Wexels at politiet på nytt vurderer fremgangsmåten, og at de gir ham bedre innsyn i politiets grunnlag for både anmeldelse og fengsling.

– Det som er vesentlig og viktig er at politiet forløpende vurderer hvilke dokumenter man ønsker å klausulere, her kunne man i det minste fått anmeldelsen.

Anne Maria Haarr i Økokrim presiserer til NRK at retten har gitt medhold til at politiet kan holde tilbake noen dokumenter, og at det gjøres av hensyn til etterforskningen.

Ankesaken om varetektsfengslingen blir trolig klar i morgen.