Hopp til innhold

Angrer på at han ikke gjorde dette for flere år siden

På det verste kunne han gå på toalettet fem ganger i løpet av arbeidsdagen bare for å fikse på sveisen. Hodebunnen skulle synes minst mulig.

Hår kollasje

TYNT HÅR: Lasse Trevland (33) vurderte hårtransplantasjon. Etter en diskusjon på Reddit, endret han mening. Nå håper han å være til inspirasjon for andre.

26 år gammel begynte sandefjordsmannen å kjenne at håret stadig ble tynnere.

Etter mange år med dårlig selvtillit, la Lasse Trevland (33) ut et spørsmål på Reddit hvor han spurte folk om erfaringer med hårtransplantasjon.

Mange mente at det ikke er verdt den summen det koster, men 33-åringen lot seg ikke overbevise med én gang.

– Når du har gått rundt i fem år og hatt et fokus på det så å si hver dag, så blir det til slutt sånn at de 100.000 ikke er mye penger å betale for å få tilbake selvtilliten, sier han.

Ville skjule arret

Mange tok til orde for at 33-åringen burde forsøke å barbere hodet og se hvordan han trivdes med det, før han brukte så mye penger på transplantasjon.

Det var bare et problem. Det store arret han hadde i hodet. Arret, som han hadde brukt hele livet på skjule med hårfrisyrer han ikke alltid var like fornøyd med.

– Jeg har hatt langt hår på sidene og kortere hår på toppen. Ikke at jeg har vært veldig fornøyd med den sveisen, men det har vært den eneste sveisen som har fungert.

Lasse Trevland

ARRET: Da håret omsider ble klippet helt kort innså Lasse Trevland at arret ikke var noe å bry seg om. Arret fikk han som baby, etter en sykehusbehandling hvor en blodansamling førte til at hårsekkene ble ødelagt.

Foto: Privat

Trevland bestemte seg likevel for å ta en tur til den lokale barbereren, hvor han til vanlig trimmer skjegget.

– Jeg forklarte situasjonen, og sa jeg ville ha en full pakkeløsning.

Tanken var at han måtte fikse skjegget ordentlig, slik at det så skikkelig bra ut dersom håret ikke kom til å fungere.

Barbereren forsøkte i første omgang å skjule arret, men det ble raskt bestemt at de gikk «all in».

– Jeg ble ganske sjokkert. Det var jo egentlig ganske langt over forventningene, kan du si, sier 33-åringen.

Flere spør

Fredrik Gulbrandsen, daglig leder ved Staut Barberstue i Tønsberg, forteller at stadig flere av deres kunder vurderer hårtransplantasjon.

Men før en kan transplantere, må håret klippes ned til 3–4 millimeter. Da får man også sett resultatet av et barbert hode. Gulbrandsen opplever at en del prøver dette først, men også at flere likevel velger å transplantere.

Hva tenker du om at stadig flere menn ønsker å transplantere hår?

– Det tyder vel ikke på noe mer enn at man ønsker å bevare håret.

Psykolog Elke Rønningen mener det er en helt naturlig forklaring på hvorfor unge menn synes det er problematisk å miste håret. Det handler enkelt og greit om evolusjon.

Når man ser annerledes ut, så skiller man seg ut fra flokken.

– Vi mennesker er laget for å passe inn i flokken. Det er vår overlevelsesmekanisme som slår inn her.

Det å være annerledes kan skape ubehag og det er veldig ekte, ifølge psykologen. Det er heller ikke noe man bare kan fjerne fra tankene ved å forsøke å tenke positivt.

At Trevland brukte sju år på å bestemme seg for å barbere hodet, mener hun er helt naturlig. Når en opplever en endring hos seg selv som ikke samsvarer med normalen, vil en jobbe og stritte imot.

– Hvis man da ikke har noen andre som støtter deg i at det er ok å være sånn, og at du fortsatt er akseptert, så kan det gå sju år eller lenger fordi du trenger en bekreftelse av en annen flokk.

Psykolog Elke Rønningen

NATURLIG: Psykolog Elke Rønningen sier det er helt naturlig at mange vil kvie seg for å endre utseende til noe som er litt utenom normalen.

Foto: Privat / iCUE

Økt selvtillit igjen

Psykolog Elke Rønningen hyller Trevland for hans åpenhet.

– Da hjelper han andre til føle seg godtatt og akseptert.

Nå angrer Trevland kun på én ting. Og det er at han ikke barberte hodet for mange år siden. Det kunne spart han for mange bekymringer og stress.

På det verste kunne han gå på toalettet fem ganger i løpet av arbeidsdagen bare for å fikse på sveisen slik at hodebunnen syntes minst mulig. Selvtilliten var rett og slett på bunn.

Selv omtaler han seg som introvert, men fordi han ønsker at ikke andre skal gå rundt i mange år å kjenne på det han gjorde velger han å dele sin historie.

– Jeg begynte å vurdere den situasjonen jeg har vært i. Hvordan jeg har gått rundt og tenkt på dette her i mange år, og hvordan den byrden bare datt av skuldrene mine med en gang jeg tok håret. Så jeg tenkte det at det mest sannsynlig er mange andre der ute som er i akkurat min situasjon.

Han la ut en ny oppdatering på Reddit etter at han hadde barbert hodet, hvor han blant annet skrev «Jeg tok håret, og kommer aldri til å gå tilbake». Da fikk han utelukkende positiv respons.

«Trollene» som kommenterte i den første posten om hårtransplantasjon, var helt fraværende, ifølge Trevland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark