Hopp til innhold

Frykter kraftmangel – tror solceller på vann er redningen

Industrien frykter for kraftmangel i fremtiden. Flytende solceller kan være et bidrag på å løse problemet.

Flytende solceller i Albania

Slik kan det se ut hvis prosjektet blir realisert i Telemark

Foto: Statkraft

CO₂ i atmosfæren
415.8 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Industrien i Grenland har de neste årene et enormt behov for fornybar energi, dette for å redusere utslippet av CO₂.

Men det kan finnes et bidrag for å løse problemet: Flytende solceller.


– Dette vannspeilet er en gratis tomt. Det er ikke veldig mye båttrafikk her, men det ligger nært inn til industrien slik at det er en kort vei til å få strømmen inn, sier seniorrådgiver i rådgivningsfirmaet Ibenor, Ivar Brynhildsvoll.

Vil ha solceller flere steder

Han står med ryggen til Gunneklevfjorden ved Herøya. Dette er et av flere steder flytende solceller kan egne seg.

Bare i Telemark mener Ibenor det bør legges ut solceller i Tinnsjøen ved Tinnoset, Heddalsvannet utenfor Tuven, i Nordsjø ved Ulefoss og i Voldsfjorden ved Havneterminalen. Alle i nærheten av industri.

Ivar Brynhildsvoll, Ibenor

VIL UTNYTTE SOLA: Seniorrådgiver i rådgivningsfirmaet Ibenor, Ivar Brynhildsvoll vil utnytte energiressursene og håper å legge ut flytende solcellepanel i Telemark. Her avbildet med Gunneklevfjorden bak seg, et av stedene han mener solceller hadde egnet seg.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

I første omgang vil anlegget ved Herøya produsere strøm tilsvarende forbruket til 400 eneboliger.

I industriparken regnes det nå på kostnadene.

– Dette løser ikke det store kraftspørsmålet på Herøya, for å ta det først. Det er snakk om helt andre volumer. Men det kan bidra til å gi alternative løsninger for å hente inn den kraften de trenger. Og da er sol, vind og batterier for eksempel en ypperlig løsning, sier direktør ved Herøya Industripark, Sverre Gotaas.

Testet ut flere steder

Flytende solceller er testet ut flere steder i verden. I Albania er Statkraft sammen med den norske leverandøren Ocean Sun allerede i gang med en forsøksproduksjon.

– Vi la ut den første flyteren i Albania i mai, men ekstremvær ødela og førte til at den nesten sank, sier pressekontakt i Statkraft, Lars Magnus Günther.

Denne første flyteren skal nå reetableres, og deretter er planen å legge ytterligere tre flytere på vannmagasinet i Albania.

Pressekontakt i Statkraft, Lars Magnus Günther

UNDER UTVIKLING: Pressekontakt i Statkraft, Lars Magnus Günther sier at flytende solcellepanel er teknologi som er under utvikling.

Foto: Statkraft

Han forteller at slike flytende solcellepanel blir montert ved hjelp av en flytering som en tynn og sterk membran blir festet til. På denne membranen blir selve panelene montert.

Alt dette blir så forankret til land eller til sjøbunnen, og med kabler slik at strømmen blir fraktet til land.

– Det må nevnes at dette er teknologi som er under utvikling. Vi gjør erfaringer og forbedringer, og utvikler sammen med Ocean Sun noe som kan bli hyllevare etter hvert, sier Günther.

Ifølge Statkraft er det flere fordeler ved å bruke flytende solceller:

  • Legger ikke beslag på produktivt landareal
  • Fjerner behovet for å leie landareal og bearbeide tomter
  • Panelene ligger flatt ned mot vannet og får naturlig avkjøling
  • Kan utnytte eksisterende infrastruktur og nett
  • Er ikke til sjenanse for folk
  • Flytende solceller
    Foto: Berit Heggholmen / NRK

Pent eller stygt?

Med en diameter på rundt 70 meter vil de flytende solcellepanelene synes godt fra land. Men det synes ikke Brynhildsvoll gjør noe.

– Hva er pent og hva er stygt? Jeg synes at energiprodusenter er vakkert, jeg synes en dam og vindmøller er vakre. Det er det vi trenger. Tenk på den energien sola sender ned til jorda på én dag, det er nok til å forsyne hele verden med ett års energi hvis det bare blir tatt vare på, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark