Voldtatt i søvne – forsøkt presset til å trekke anmeldelsen

En 33 år gammel mann må i fengsel i fire år etter å ha voldtatt en kvinne mens hun sov.

Tønsberg tingrett

OVERGREP: En 33 år gammel mann bosatt i Tranby er dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt en kvinne på Nøtterøy. De to har forklart seg helt ulikt om hendelsen.

Foto: NRK

En septembernatt i 2014 festet den domfelte mannen, den fornærmede kvinnen og et par andre venner av dem i en leilighet på Nøtterøy.

De var beruset, og på slutten av festen sovnet kvinnen på sofaen. Hun våknet av at undertøyet og buksa hennes var trukket ned, og at den 33-årige mannen hadde samleie med henne.

Han er nå dømt til fire års fengsel for voldtekt. Dommen ble avsagt i Tønsberg tingrett. Mannen må i tillegg betale kvinnen 150 000 kroner i oppreisningserstatning.

Ulike forklaringer

Tiltalte og fornærmede har i retten forklart seg helt ulikt om hva som skjedde denne natta, og retten har valgt å kun stole på fornærmedes forklaring.

Tiltalte og fornærmede, som er 21 år gammel, hadde ikke møtt hverandre før de festet sammen i tiltaltes leilighet 28. september i fjor.

Festen endte med at fornærmede sovnet på sofaen ved siden av en annen mann. Da skal tiltalte ha vært ute.

Da kvinnen hadde falt i søvn, kom 33-åringen bort til kvinnen og forgrep seg på henne. Fordi hun sov dypt og var beruset, våknet hun ikke før samleiet var nesten over. Da ble 21-åringen svært oppskjørtet.

Retten syntes at tiltalte fremstod som utroverdig blant annet fordi han forklarte seg ulikt til politiet og retten. I retten forklarte 33-åringen at han og fornærmede hadde hatt sex, og at fornærmede var våken og villig til dette. Senere skjønte han at hun «hadde lurt ham» til å ha sex.

I politiavhør kort tid etter hendelsen forklarte 33-åringen derimot at de to ikke hadde hatt noen form for samleie.

Presset til å trekke anmeldelsen

Kort tid etter hendelsen ble fornærmede kontaktet av to kompiser av tiltalte.

De prøvde å presse henne til å trekke anmeldelsen mot penger, men det ville ikke fornærmede gjøre. Retten er ikke i tvil om at det var tiltalte som ba de to mennene om å gjøre dette, og at de muligens truet kvinnen.

I rettssalen ble det også avspilt to telefonsamtaler mellom fornærmede og kompisene som handlet om nettopp anmeldelsen. Det var fornærmedes søster som hadde tatt opp disse samtalene, og hun var også med på festen den septembernatta.

Et av bevisene i saken var to mobilbilder av fornærmede på 33-åringens telefon, tatt i tidsrommet voldtekten skjedde. Tiltalte nektet for å ha tatt disse, men retten tvilte ikke på at det var han som sto bak.