Fem slags grønnkål strutter i åkerradene hos Porsgrunn andelsgård. På den gamle prestegården fra 1500-tallet på Eidanger dyrkes rundt 35 grønnsakarter. Og nettopp slike matfellesskap brer bare mer og mer om seg her i landet.
– Norge har hatt en av de mest eksplosive utviklingene i Europa de siste årene målt i antall mennesker og andelslandbruk. Det har virkelig satt fart på hvor mange som er etablert.
Det sier Alexandra Devik, som er prosjektleder for andelslandbruksprosjektet til Økologisk Norge. Den ideelle medlemsorganisasjon favner både bønder, bedrifter og vanlige forbrukere, og er del av et internasjonalt nettverk for andelslandbruk.
Hun sier denne jordbruksmodellen sikrer bonden en fast inntekt før sesongen uavhengig av hvordan avlingen blir.
– Jeg tror mange etter hvert er blitt mer bevisste på utfordringene av globaliseringen innenfor matsystemet, og problemer og utfordringer i produksjonen. Mange ønsker å få tilgang til mat de vet hvor kommer fra, å støtte det norske landbruket og få norske sesongvarer.
Pilen rett til værs
Og denne måten å dyrke jorda på i småskala slår an hos stadig flere. Den første andelsgården blei etablert i 2006, og fram til 2014 var det bare 12–14 slike gårder. Deretter har pilen gått rett til værs, og det er nå 81 andelsbruk, og de fins i alle fylkene her i landet.
De aller fleste av disse gårdene driver økologisk
Ved andelsbruket i Porsgrunn betaler 130 andelshavere en fast sum i året, og det går med 2000 timer med dugnad i året. I tillegg har andelsgården ansatt en gartner.
Her brukes litt traktor–resten er håndarbeid. Innhøstinga står medlemmene for.
Styreleder Gunn Marit Christenson var en av tre som starta det hele i 2013.
Andelsgården var da den femte i Norge.
– Det handler om å få jord under neglene og bli kobla på naturen. Jeg tror det er litt in og trendy, for unge er ganske opptatt av det, men vi har alle aldersgrupper.
Dugnaden skremmer ikke
Anna Sofie Willumsen, er daglig leder på Porsgrunn andelsgård. Hun tror ikke dugnaden som hører med virker avskrekkende.
– I utgangspunktet forplikter man seg bare til tre timer i hele sesongen, men mange er her hver eneste torsdag. Kvelden vi skulle få setteløken i jorda, satt vi 60 kilo med setteløk i løpet av to timer.
– Er det noen av barna som får aha-opplevelser når de ser hvor grønnsakene kommer fra?
– Ja, når barna kommer hit, oppfører de seg nesten som når de kommer til en godtebutikk. De sier wow! Hva er dette? Kan jeg smake? sier Gunn Marit Christenson.