Vinden stoppet fergene

Med orkan i kastene satte Bastø Fosen alle fergene ut av drift mens det stod på som verst. De to splitter nye fergene ble tatt ut først.

Adm.dir for Bastø Fosen med sjøsprøyt i bakgrunnen.

SJØSPRØYT: Administrerende direktør i Bastø Fosen, Øyvind Lund.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

– Vi har for lite erfaring med de nye fergene ennå til at vi ville la de gå i den kraftige vinden i dag, sier administrerende direktør, Øyvind Lund.

Lund forteller at det var meningen at de nyeste fergene skulle gå fra klokken åtte onsdag morgen, men at de ble holdt igjen. Og så, bare én time senere, ble de resterende fergene tatt ut av drift.

Er de nye fergene mindre sjøsterke enn de gamle?

– Det er klart at de er veldig lange og har stort vindfang i sidene, de har også krefter nok for å tåle det, men med den lille erfaringen vi har med de nye fergene valgte vi å la dem ligge helt fra starten av dag, sier Lund.

En av fergene ligger i le ved Bastøya.

LIGGER I LE: En av fergene ligger i le ved Bastøya mens det blåser som verst.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Fergene har vindmålere om bord og det var de som målte vindkast med mer enn 34 m/s, noe som tilsvarer orkan i styrke.

Kapteinen avgjør

– Skipsførerne er helt suverene i sine avgjørelser, når de mener det er uforsvarlig å seile, så er det slik, forteller Lund.

Det var ikke nødvendigvis selve overfarten som var problematisk i dag, men det å legge til og fra. Det er nok heller ikke spesielt behagelig å være passasjer når det blåser såpass som i dag.

– Vi ønsker ikke skader på materiell eller spesielt mennesker, så sikkerheten er første prioritet, avslutter administrerende direktør Øyvind Lund.