Ferger innstilt på grunn av storm

Full storm med kraftige vindkast rammer store deler av fergetrafikken på Østlandet.

Color Line værfast i Sandefjord

Color Lines ferger 'Color Viking' og 'Bohus' til kai i Sandefjord på grunn av stormvarsel.

Foto: Per Foss / NRK

Det er ikke bare Berit som skaper trøbbel for skipstrafikken. Beskjeden fra yr.no om været torsdag formiddag er ikke til å misforstå:

Sørlig kuling utsatte steder, på kysten liten storm, kortvarig full storm. Regn, snø over cirka 700 meter.

Storm og orkaner

Satelittbilde av værsituasjonen klokken 8.15 torsdag.

Foto: skjermdump yr.no

Dårlig nytt

Stormvarselet er dårlig nytt for fergeselskapene og ikke minst de som skal ut og reise. Varselet har ført til en rekke kanselleringer i fergetrafikken i Oslofjorden.

Bastø Fosen innstiller ferga «Bastø IV» og ekstraferga «Stavanger». Dermed er det bare de tre største fergene som trafikkerer strekningen Horten–Moss.

– Det har ført til at vi har noen små forsinkelser og tilløp til kø, sier daglig leder Audun T. Sætre.

Spent på vindretning

Color Line har foreløpig kansellert begge rutene mellom Sandefjord og Strømstad. Men inntil videre går fergene «Superspeed 1» og «Superspeed 2» mellom Larvik og Hirtshals og mellom Kristiansand og Hirtshals, forteller linjedirektør Odd Grønberg til Nrk.no.

– Så lenge vindretningen ligger på sør og sørvest går det greit. Men dreier vinden mot vest og nordvest blir det mindre gunstig for oss, så vi krysser fingrene for at det ikke skjer.

Color Lines rute mellom Oslo og Kiel skal gå som normalt inntil videre. Ifølge nettsiden til selskapet er imidlertid avgangene noe forsinket på grunn av tekniske problemer.

DFDS som normalt

DFDS-ruten mellom Oslo og København er foreløpig ikke rammet av været.

– Vi følger selvsagt med på været, men i utgangspunktet seiler vi til vanlig tid, altså klokka 17 fra Oslo og København, sier Svein Bogsveen ved bookingkontoret til DFDS i København.

NRK oppdaterer saken.

– Vanligvis i le

Ferga Jutøy mellom Tenvik og Veierland.

'Jutøya' som går mellom Nøtterøy og Veierland blir sjelden stanset av uvær. (arkivfoto)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Og innaskjærs er det foreløpig noe enklere å være fergeskipper. Skipper Edmund Paulsen på "Jutøya" som går mellom Nøtterøy og Veierland tror han skal ri stormen av.

– Det går stort sett greit, og fergestrekningen ligger vanligvis i le for den verste vinden. Det hender at vi må kutte ut det søndre stoppestedet Tangen, men det har vel nesten ikke skjedd at vi har vært nødt til å innstille ruta.

Mer uvær på vei

Color Line har vært rammet av flere kanselleringer på grunn av dårlig vær de siste dagene. For fire dager siden ble alle Color Lines seilinger mellom Norge og Danmark og mellom Norge og Sverige innstilt på grunn av uvær med sterk vind og grov sjø i Skagerak.

I løpet av torsdag ettermiddag skal vinden løye, melder yr. no:

Sent i ettermiddag minking til sørvestlig bris, liten kuling på kysten. Oppklarning.

Men ifølge meteorologene står det flere lavtrykk med styggevær og vind i kø utenfor norskekysten. De kommer til å treffe land i tur og orden de nærmeste dagene.

Uvær ved Mølen

Uvær ved Mølen torsdag.

Foto: Lars Hansen / NRK