Hopp til innhold

Vill, villere Horten-villa

Pippi Langstrømpes Villa Villekulla er inspirasjonen. – Det er blitt et eventyrhus, sier den fornøyde huseieren.

Villa Villekulla i Horten

ANNERLEDES: Kate-Alice Mandal-Hergot har lenge drømt om å male huset som Pippis villa. Nå er hun ferdig og strålende fornøyd med sitt eget eventyrhus.

Foto: Privat

Tidlig i vår tok Kate-Alice Mandal-Hergot i Horten kontakt med kommunens byggesaksavdeling. Hun lurte på om hun fikk lov til å male huset sitt lysegult, lyserosa og lysegrønt, inspirert av Pippis Villa Villekulla.

Villa Villekulla i Horten

Folk som går forbi huset i Horten stopper og tar bilder.

Foto: Privat

– Saksbehandleren ga meg grønt lys, han sa det ikke forelå noen restriksjoner i forhold til husfarge på vår adresse. Så da begynte jeg forsiktig med dukkestua, garasje og postkassestativet. I forrige uke malte jeg huset. Så nå er det endelig ferie, sier Mandal-Hergot til NRK.

Et forbilde

Gjennom barndommen var Pippi Langstrømpe et forbilde for Kate-Alice Mandal-Hergot. Hun trekker frem at Pippi er selvstendig, sterk og fargerik.

Villa Villekulla - Kate-Alice Mandal-Hergot og Kristin Annié Mandal.

Kate-Alice Mandal-Hergot og søsteren Kristin Annié Mandal malte huset i løpet av en juli-uke.

Foto: Privat

– Men Villa Villekulla er jo drømmehuset. Så fargevalget er hentet derfra, både utvendig og innvendig. Jeg har også hentet noe inspirasjon fra barndomshjemmet mitt i Nord-Norge, der jeg vokste opp med besteforeldrene mine.

Etter at hun malte huset har hun bare fått positive tilbakemeldinger, både fra naboer og forbipasserende.

– Her om dagen var det en mamma som plasserte sønnen sin ved gjerdet og tok bilde av ham med huset i bakgrunnen. Naboene mine sier det er kjempefint og at det ser ut som et eventyrhus, sier huseieren som syns det er deilig å endelig være ferdig.

Gjennomført

Kjøkkenet i Villa Villekulla i Horten

Hver farge, hver detalj er nøye uttenkt. I ti år har Kate-Alice malt og pusset opp huset. Nå står bare badet igjen.

Foto: Privat

Det er ikke bare utsiden av huset i Horten som er fargerikt. Tvert imot. Inne har den fargeglade Kate-Alice tatt den helt ut.

– Mannen min og jeg har en avtale, han tar seg av det han kan og jeg får gjøre som jeg vil med fargevalg både inne og ute. Han har til og med en rosa arbeidslampe på kontoret sitt, og det går hjem det, ler hun.

Det eneste rommet i huset hun ikke har rørt er sønnens domene, kjellerstua.

– Sønnen min på 20 bare rister på hodet og ler av meg. Men datteren min på elleve er storfornøyd med huset. Venninnene hennes elsker å være her.

Villa Villekulla i Horten

– Jeg har prøvd og feilet i forsøket på å finne farger som fungerer sammen. Det kan min lokale malebutikk bekrefte, ler Kate-Alice Mandal-Hergot. Her er stuen.

Foto: Privat

Stoler på eiers vurderinger

I Horten kommune bekrefter Grethe Kværnstuen, leder for byggesaksavdelingen, at de ikke legger seg opp i fargevalg.

– Det kan være reguleringsbestemmelser som sier noe om fargevalg i enkelte områder. Denne eiendomen er uregulert, sier Kværnstuen.

Ethvert tiltak etter kapittel 20 skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering.

Plan- og bygningsloven § 29-2

Horten kommune har bare hatt en sak tidligere, hvor en huseiers fargevalg måtte vurderes.

– Det var mange år siden, og gjaldt et hus i Storgaten som var malt lilla. Da endte vi opp med å male om huset, sier Kværnstuen og fortsetter:

– Vi stoler på at eier gjør gode vurderinger, og velger farger som passer både huset og miljøet. I utgangspunktet har vi ingen regler som regulerer farge på huset.