Hopp til innhold

Vil stenge sykehuset tidligere

Bak stengte dører fikk de ansatte på Rjukan beskjed om at sykehuset kan bli stengt tidligere enn planlagt. Meningsløst sier varaordføreren.

Rjukan Sykehus

Det ser ut som om drifta på Rjukan sykehus stenger 1. mars, det kom fram på et allmøte på sykehuset fredag formiddag.

Foto: Johs Apold/NRK

Sykehuset på Rjukan skulle etter planen stenge i juni, i dag ble det klart at februar blir siste måned med drift.

– Vi hadde fryktet at vi ikke hadde tilgjengelige resurser til å holde den medisinske sengeposten oppe etter jul, men nå ser det ut som vi kan klare å holde hjulene i sving frem til 1. mars, og det kan jo være at det dukker opp nye ting som gjør at vi kan holde avdelingen lenger opp.

Det sier klinikksjef ved Telemark Sykehus, Per Urdahl, etter et allmøte på Rjukan Sykehus fredag formiddag.

Tidligere har sykehusstyret vedtatt en utviklingsplan som lovet drift frem til 20. juni. Men nå ser det altså ut som om februar blir den siste måneden med medisinske sengeposter på Rjukan sykehus.

– Meningsløst

Varaordfører i Tinn, Halvor Lurås, forstår seg ikke på sykehusledelsen.

– Dersom det hadde vært en skikkelig ledelse, hadde de klart å opprettholde den avtalen som er gjort. Men de bestemmer seg heller for å se om dette går. Det

Bjørn Sverre Birkeland og Halvor Lurås
Foto: Johs Apold/NRK

er et helt meningsløst utgangspunkt for en ledelse, sier Lurås.

Sykehusledelsen sa under allmøtet at det er vanskelig å drifte medisinsk til juni, fordi ansatte slutter og det blir en mangel på fagpersoner.

– Dette er ikke noe argument. De skylder på kommunen, men rådmannen har sagt klart ifra at de som skal ansettes i kommunen, ikke skal begynne før sykehuset er lagt ned, sier Lurås.

– Brudd på avtalen

Ordførerkandidat for Senterpartiet i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland, fulgte allmøtet på Rjukan.

– Inntrykket mitt er at det haster for Sykehuset Telemark HF, å få lagt ned Rjukan sykehus og det innholdet som er igjen her så fort som mulig.

– De har riktignok sagt at de tror at de klarer å drifte medisinsk sengepost ut februar, men det er uansett et brudd på den avtalen Tinn kommune har med sykehuset, sier Birkeland.

Les også:

30 overtallige

I dag er det ansatt 110 personer på Rjukan sykehus. Når omstillinga er over og sykehuset har blitt en dagklinikk, kommer det til å være 12 årsverk. 30 personer vil være overtallige.

– Jeg nokså sikker på at vi kommer til å klare å få alle i jobb et annet sted, fortrinnsvis på Notodden, sier Per Urdahl.

– Stemningen var selvsagt ikke god på allmøte, det er en veldig alvorlig stund for de ansatte som fikk vite hvem som skal, og hvem som ikke skal jobbe videre. Men det var et roligere og mer balansert allmøte en det jeg kanskje har opplevd her oppe tidligere. Så jeg har all respekt for de ansatte, som står i en veldig vanskelig situasjon, sier Urdahl

– Rammer alle

Kjellfrid Neset, tillitsvalgt i fagforbundet og representerer hjelpepleierne og fagarbeiderne ved Rjukan sykehus.

– Stemningen på hele sykehuset er svært vanskelig, for man skjønner og ser at dette vil ramme meg og mine kolleger, dette er en kjempepåkjenning for de ansatte som er her, sier Neset.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark