Hopp til innhold

Vil skyte vilt i juleferien

Jegere ønsker å bli kvitt en gammel lov som forbyr jakt mellom jul og nyttår. Fremskrittspartiet er enig med jegerne, mens KrF ønsker å beholde loven slik den er.

Jegere vil gå på jakt i romjula.

Jegere ønsker å bruke juleferien til å jakte.

– Dyra vet jo ikke hvilken dag det er, sier Harald Ehnebom.

Harald Ehnebom

Harald Ehnebom og hunden Viro skulle gjerne fortsatt jakta i romjula, men blir hindret av loven.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Han og flere jaktkamerater er ute i skogen på rådyrjakt. Men i morgen må de legge bort våpnene. Mens det i alle andre land er høytid for jakt i romjulen, er høytiden jaktfri i Norge.

– Det er nå folk har tid til å jakte. Den loven burde vært endra. Det er lov å gå på jakt i alle andre land, jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn i Norge, sier Ehnebom.

Vil endre loven

Fremskrittspartiet har vedtatt på sitt landsmøte at de vil endre loven, slik at det skal være tillatt å gå på jakt mellom jul og nyttår. Også fra Høyres side kan en lovendring være aktuelt.

– Dette er ikke diskutert i partiet, men jeg ser ingen grunn til å ikke endre denne spesielle loven, sier stortingsrepresentant for Høyre Gunnar Gundersen.

Det var Kristelig Folkeparti som i sin tid fikk innført loven med julefredning av vilt. Partiet ønsker å beholde loven slik den er.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad i KrF ønsker ingen endring av regelverket. - Skogen bør være åpen for alle i jula, sier han.

Foto: KrF

– Dette er ikke en fredning spesielt for dyra. Det er mer med tanke på menneskene som ferdes i naturen. Skogen skal være tilgjengelig for alle i jula. Det er ikke aktuelt for oss å endre standpunkt nå, sier stortingsrepresentant for KrF Kjell Ingolf Ropstad.

Les også:

Reiser til Sverige på jakt

Jaktinteresserte nordmenn lar ikke julefredningen stoppe dem. Mange reiser utenlands for å jakte i jula.

– Jeg kjenner mange som reiser til Sverige. Selv har jeg ikke gjort det. Men hvis muligheten skulle by seg, så hadde det vært spennende det, sier Harald Ehnebom.

Men aller helst vil ha gå på jakt i eget terreng også mellom jul og nyttår.

– Det hadde vært det beste. Jeg skjønner ikke hvorfor Norge skal ha et helt annet regelverk enn alle andre, sier Ehnebom.

jegere

John Ehnebom og Bjørn Støyl har matpause i skogen. Begge ville gjerne gått på jakt mellom jul og nyttår, men det er ikke lov.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK