Hopp til innhold

Vil sjekke ansatte nøyere

Barneombudet og Bufetat ønsker strengere krav til politiattest fra folk som skal jobbe med barn.

Politiattest
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

- En politiattest som bare forteller om seksuelle overgrep er ikke godt nok, sier Knut Haanes, nestleder hos Barneombudet.

Haanes mener en politiattest også må omfatte rus og vold.

Torsdag ble det kjent at en mann som selv var rusmisbruker ga en 15-årig jente heroin da han hadde praksis ved en barneverninstitusjon.

Les: Ga heroin til 15-åring

Fikk praksisplass gjennom Nav

Alle som skal jobbe med barn i barnehager, skole eller barneverninstitusjoner må levere politiattest på at de ikke er dømt for seksuelle overgrep mot barn. Men også personer som er dømt for grove tilfeller av ran, vold og rus bør lukes ut, mener Haanes.

- Det er ikke alle som er egnet til å jobbe med barn. Man skal ha gjort seg fortjent til det, sier han.

Den 32 år gamle mannen som ga 15-åringen heroin hadde fått praksisplass på barnevernsinstitusjonen Løft i Horten gjennom NAV.

NAV skaffet mannen plassen, uten å være klar over at 32-åringen hadde misbrukt rusmidler i 20 år.

På institusjonen hvor det bor ungdommer med problemer knyttet til rus, kom mannen i kontakt med en 15 år gammel jente. I følge dommen mot mannen ga han den 15 år gamle jenta både amfetamin, hasj og heroin.

- Stol ikke blindt på attesten

Alf Inge Ramstad, avdelingsdirektør i Bufetat region sør, er kritisk til at mannens fortid ikke ble oppdaget.

- En sånn situasjon burde ikke oppstå. Det skal heller ikke kunne oppstå fordi i en normal situasjon vil vi alltid foreta intervjuer og referansesjekk på personer som skal ansettes, sier Ramstad.

Den 32 år gamle mannen ble dømt til 60 dagers fengsel for forholdet.

Ramstad mener i likhet med barnombudet at politiattester også må omfatte rus og vold, men advarer samtidig mot å stole blindt på politiattestene.

- En politiattest vil bare gi utrykk for de sakene der folk har vært innom rettsapparatet, slik at et skjult problem vil ikke la seg oppdage, sier han.

Les også: Må levere attest

Les også: Krever narkoattest for lærere