Hopp til innhold

Vil sende eremittbillen i fengsel

I den gamle askealleen på Tønsberg gamle kirkegård ligger små eremittlarver i vinterdvale, helt uvitende om at de snart skal i fengsel.

Eremittbille

PÅ FLYTTEFOT: Eremittbillene på Tønsberg gamle kirkegård må skifte diett og flytte.

Foto: Magne Flåten

Den svært sjeldne billen av typen skarabider er en såkalt prioritert art som man trodde hadde vært utryddet i Norge i 100 år, helt til insektkjenner Magne Flåten fikk øye på en eremittbille på en gravstein i Tønsberg i 2008. Billene ble raskt fredet, men nå begynner de få trærne som de lever i, å preges av alderdom.

Larver av eremitt

LARVER: Eremittlarvene ligger nå i dyp vinterdvale.

Foto: Magne Flåten

– Trærne i askealleen ved Tønsberg gamle kirkegård begynner å bli gamle, og de har ikke så mange leveår igjen, forteller Magne Flåten.

Derfor må eremittene få et nytt hjem, og det nye hjemstedet blir i eikehagen i Berg fengsel. Der er det mange store og gamle, hule eiketrær som er et perfekt habitat for eremittene.

Les også: Trærne fylles med larvemøkk

Les også: Bille skaper trøbbel på gravplass

Må skifte diett

Et av de store spørsmålene er skifte av diett fra ask til eik. Ifølge en svensk undersøkelse er det stor fare for at larvene ikke vil tåle overgangen til eik, til tross for at eremittene vanligvis foretrekker eikemold.

Magne Flåten

FLYTTEHJELP: Insektkjenner Magne Flåten sjekker ut at eremittbillene klarer overgangen fra ask til eik.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Magne Flåten fikk derfor i oppdrag av Fylkesmannen i Vestfold å teste ut dette.

– Jeg har en teststasjon i garasjen hjemme, der vi har flyttet larver over fra askemold til eikemold, forteller Flåten som sier larvene har klart overgangen fint, og har utviklet seg til voksne biller.

Fredet

Fylkesmannen i Vestfold er den fredete billens høye beskytter, og larver og biller kan ikke flyttes før Fylkesmannen har gjort et vedtak. Nå som de fleste eventualitetene er undersøkt og sjekket ut, håper Flåten at de kan komme i gang med prosessen neste år.

– Vi måtte først undersøke eikehagen i Berg fengsel veldig grundig for å se at det ikke var eremitter der fra før, forteller Magne Flåten.

Eikene var ubebodd, og nå håper Flåten at flyttingen kan starte til våren eller sommeren.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark