Fotballspill for alle penga

– Jeg tror det er lettere å bli fotballproff enn å bli rik på Youtube.

Fifagutta

DATASPILL: Mathias og Even vil leve av å spille virtuell fotball.

Foto: Fifaguttene

Tiendeklassingene Mathias Willoch Picker og Even Berthelsen lager spillvideoer. Det har de gjort i cirka ni uker, men allerede har de over 3 000 seere.

Målgruppen er hovedsakelig fifaspillere mellom 10 og 14 år, men med humor i fokus kan videoene treffe både eldre seere og de som ikke spiller selv.

– Vi er jo ikke mer en middels gode i FIFA, så vi kan ikke flyte på imponerende finter og å lære bort spillet. Folk ser på oss fordi vi er morsomme og fordi videoene er bra. Vi bruker mye tid på å planlegge og finne nye interessante måter å spille FIFA på.

Kvalitet er ikke gratis

Fifagutta22

ENERGI: Det handler like mye om humor og energi som selve spillet.

Foto: Fifaguttene

Gode videoer handler ikke bare om kreativitet og humor, det handler også om det tekniske. Mathias har alltid vært interessert i film, og kunne mye om redigering allerede før prosjektet startet.

– Det kreves en del utstyr for å kunne produsere med den kvaliteten vi har lyst på. Da vi startet tapet vi fast telefonen til hjørnet av skjermen for å filme oss selv, men nå begynner vi å komme i mål med utstyret.

Kamera, lys og mikrofoner er ikke billig, og både penger og bursdagsønsker har gått med til oppsettet. I tillegg går det litt penger på selve spillet.

– Det er utvilsomt verdt investeringen. Vi bestemte oss før vi startet at det ikke var noe vits i å gjøre det hvis vi ikke skulle gjøre det skikkelig. Nå har vi jo sponsorer og reklameinntekter, men vi går fortsatt litt i minus.

Gutta

STUDIO: Provisorisk innspillingslokale mellom kjøkkenet og gangen. Vinduet gjør at ingen lamper trengs.

Foto: Espen Oset / NRK

Kan bli en karriere

Håpet er i første omgang å komme ut av det røde, men på lang sikt har Even og Mathias en drøm om å leve av «Fifaguttene».

– Hvis vi ikke gjør noe spesielt, men bare fortsetter med den produksjonen vi har i dag, så regner vi med å ha 10 000 seere i løpet av 2015. Ikke at det er nok til å leve av, men det er jo noen som lager spillvideoer på fulltid i Norge, så det er mulig. Kanskje når vi har 50 000 seere?

Med tre år på videregående foran seg har de uansett god tid før de trenger å tenke på FIFA på fulltid.