Vil lage skitunnel av veitunnel

Håper anlegget kan stå klart i 2017.

Holmestrandtunnelen

– Få vi til en skitunnel her kan vi ta toget rett til skitunnelen, sier Øyvind Kvaal, styreleder i Holmestrand Skitunnel AS.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Holmestrandstunnelen er stengt for vanlig trafikk og brukes til anleggstrafikk i forbindelse med bygging av ny jernbanetunnel. Men diskusjon om etterbruken er i gang, og seks idrettslag har gått sammen for å jobbe frem et tilbud om skitunnel.

Les også:

– Ta toget rett til skitunnelen

Øyvind Kvaal, styrelder i Holmestrand Skitunnel AS

Øyvind Kvaal, styreleder i Holmestrand Skitunnel, presenterer planer om et forprosjekt for politikerne.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Norge har ikke skitunnel slik Sverige, Finland og Tyskland har, men her har vi mulighet til å lage et anlegg hvor folk kan ta toget rett til tunnelen, sier Øyvind Kvaal, styreleder i Holmestrand Skitunnel AS.

Holmestrandstunnelen ligger rett ved Holmestrand, der det bygges en ny stasjon i fjellet. Dermed kan skitunnelen ligge tett opptil både vei og tog.

– Et slikt tilbud er det ikke mange som slår, sier han.

Bak aksjeselskapet står de seks idrettslagene: Botne skiklubb, Hof idrettslag, Nordre Sande idrettslag, idrettslaget Ivrig, Sande sportsklubb og Skoppum idrettslag.

– Norge er en skinasjon og i en times avstand via tog etter bil når vi 1,5 million mennesker, så det burde være godt grunnlag for en skitunnel her, sier en entusiastisk styreleder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den 1,3 km lange skitunnelen ved Torsby i Sverige åpnet i juni i fjor.

Torsby i Sverige var først ute med å etablere skitunnel. Den 1,3 km lange skitunnelen brukes av langrennsløpere fra flere land.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Et godt folkehelsetilbud

Vestfold fylkeskommune er eier av tunnelen og har invitert interessenter til å ta tunnelen i bruk til annet enn vei.

Forslaget om skitunnel blir godt mottatt av fylkespolitikerne. Arve Høiberg fra Arbeiderpartiet er en av dem som har sansen for forslaget.

– Det er et veldig spennende forslag. Dette er et folkehelsetilbud og det er noe vi i fylkeskommunen har fokus på, sier Høiberg, gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Vestfold.

Les også:

– Kan stå klar i 2017

Arve Høiberg

Arve Høiberg, gruppeleder for Arbeiderpartiet, støtter forslaget om skitunnel i Holmestrandstunnelen. – Dette er et godt folkehelsetilbud, mener han.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Holmestrand skitunnel AS mener de kan ha en skitunnel klar til 2017. Håpet er å få en tunnel som kan brukes av både amatører og proffer.

– Først må vi gjennom et forprosjekt for å avklare hva vi skal bygge, hva det vil koste, hvilket inntektsgrunnlag vi har og deretter om vi skal gå videre med prosjektet og hvem som skal drive det. For det kan ikke idrettslagene gjøre selv, sier Kvaal.

– Det er gjort flere mislykkede forsøk på å etablere skitunnel i Norge. Hvordan skal dere få det til?

– Vi har et enklere utgangspunkt enn andre fordi vi allerede har en tunnel, sier Kvaal.

Arve Høiberg heier på planene.

– Fylkeskommunen har vedtatt at det ikke skal være biltrafikk her og da ville det vært fryktelig trist om det ikke var noe annet her. Det er en del som må avklares først, men jeg håper idrettslagene fortsetter med planene sine, sier han