– Som å kutte ut femmila på langrenn

Presidenten i Det internasjonale skøyteforbundet ønsker å kutte ut 10 000-meteren for å øke publikumsinteressen. Dårlig forslag, sier skøyteløperen Fredrik van der Horst.

Fredrik van der Horst
Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

I går ettermiddag ble det kjent at presidenten i det internasjonale skøyteforbundet, Ottavio Cinquanta ønsker store endringer i skøytesporten.

Han foreslår blant annet å ofre en av idrettens mest tradisjonsrike øvelser for å få opp publikumsinteressen. Det er et brev som er sendt innad i det internasjonale skøyteforbundet som har lekket ut, først i nederlandske medier.

Van der Horst reagerer på forslaget.

– Jeg synes dette var et dårlig forslag fra forbundet på å fornye sporten, sier skøyteløperen Fredrik van der Horst fra Tønsberg.

Van der Horst sier han er enig i at mye kan gjøres for å få tilbake interessen for skøytesporten, men er uenig med forslaget om å fjerne 10 000-meteren.

– Jeg tror det er et feil steg å kutte ut 10 000-meteren. Det blir jo som å kutte ut tre – eller femmila på langrenn. Det er disse distansene som jeg liker best å se på, og det samme er det med 10 000-meteren på skøyter.

Han mener vi bør fokusere på spenningen rundt et langt løp heller enn å si det er kjedelig og for langt.

– Hele Norge ble jo sittende foran tv-en og følge med på sjakk-VM og det er jo ikke noe som går raskt unna det heller. Det er vel heller den knivingen og spenningen som kommer når det er to jevngode løpere som går en 10 000-meter som vi bør fokusere på.

Fordeler med teknologi

Van der Horst mener det er flere ting som kan gjøre skøytesporten mer spennende.

– Fordelen med teknologien er jo at man kan ha mye informasjon på skjermen, i form av skjemaer og mer fokus på rundetider. På den måten kan folk sette seg mer inn i utviklingen i løpet og det vil igjen skape en bedre relasjon mellom løper og dem som sitter og ser på.

Van der Horst ser også alvorlig på at færre folk tar turen for å se på skøyteløpene.

– Minkende besøkstall er selvfølgelig et alvorlig problem. Presidenten i det internasjonale skøyteforbundet skrev vel også i brevet om muligheten for å samle de skøytesportene vi har i dag og gjøre større mesterskap som går over en uke. Det synes jeg er en kjempeide som kan gagne idretten.

Fellesstart for begge kjønn

I brevet som er sendt innad i det internasjonale skøyteforbundet er det også et ønske om å bytte ut 10 000-meteren med fellesstart for begge kjønn samt en mixedstafett. Van der Horst tror det kan bli vanskelig.

– Det er en morsom tankegang og jeg er helt enig i at man kan prøve ut nye øvelser, men det skal være gjennomførbart. På kortbane har man en fungerende stafettløsning i dag, men på langbane kan det bli litt kronglete.

Van der Horst håper forbundet velger å beholde 10 000-meteren, en distanse han er veldig glad i.

– Jeg håper ikke 10 000-meteren blir borte, men hvis det blir forandringer så får jeg vel bare sette et annet fokus.