Vil ikke gi oppreisning

Sykehuset i Vestfold avviser at de har erstatningsansvar etter at en åtte år gammel gutt fra Kodal ble drept av sin stefar.

Gravsted

Graven til åtteåringen.

Foto: Per Foss / NRK

Den åtte år gamle gutten fra Kodal døde i februar 2005. I juli i år ble stefaren dømt til åtte års fengsel.

Sykehuset avviser at de har et skadeerstatningansvar i saken.

Advokat Knut Gunnar Brindem, som representerer åtteåringens biologiske far var før helgen i samtaler med sykehuset om en mulig oppreisning, men sykehuset innrømmet ingen skyld.

- De sa at villkårene for oppreisning ikke var tilstede, blant annet på grunn av at de mener at det ikke ble foretatt en feilvurdering ut fra hvordan de vurderte situasjonen da han var innlagt på sykehus, sier Brindem til NRK.

- Arrogant

Gutten var innlagt på sykehuset med hodeskader to uker før han døde, men sykehuset godtok stefarens forklaring om at skadene kunne oppstått ved lek eller skyldes selsvskading.

Helsetilsynet mener sykehuset ikke ga gutten en forsvarlig utredning og behandling, men sykehuset avviser likevel at de har et skadeerstatningsansvar.

Advokat Brindem er skuffet over holdningen til sykehuset.

- Jeg synes det er arrogant. De må være alene om omfatningen om at det ikke ble begått noen feil.

- Er det fortsatt aktuelt å kreve oppreisning?

- Det legger vi på is inntil videre. Oppreisningen vil være et svært beskjedent beløp som vil gi uttrykk for at det har blitt begått en feil. Nå vil vi konsentrere oss om skolen som har begått grovere feil enn det sykehuset har, etter min vudering, sier advokaten.

Les: Saksøker kommunen etter sønnens død

Les også: Stefar må sone åtte år

- Overså barnemishandlingssak

Sykehuset i Vestfold innser i ettertid at de overså en barnemishandlingssak da åtteåringen ble innlagt på sykehuset.

Fagdirektør Halfdan Aas beklager at saken fikk et tragisk utfall.

- Dette er en trist og tragisk sak. I ettertid må vi erkjenne at da gutten var innlagt hos oss avdekket vi ikke at det forelå en barnemishandlingssak.

- Hvorfor hevder dere at sykehuset ikke har skadeerstatningsansvar i denne saken?

- Hvis det skjer ting på sykehus henviser vi til norsk pasientskadeerstatning. Den har vi henvist til, slik at man får en gjennomgang. Den gir ikke oppreisning etter skadeerstatningsloven, og vi mener det ikke er forhold som sier at vi er ansvarlige etter denne loven.