Vil holde åpent søndager

Søndagsåpne butikker gir mer konkurranse, og det er sunt, mener kjøpmann Anders Knutsen.

Anders Knutsen

Anders Knutsen i Rema 1000 på Teie vil ha søndagsåpne butikker. Det er det slett ikke alle butikksjefer som er enige i.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

På Nøtterøy gjør Rema 1000-kjøpmann Anders Knutsen seg klar til å servere kundene kaffe og kaker. Det skal han gjøre den dagen Solberg-regjeringen åpner for søndagsåpne butikker, og han har tro på at det skal skje allerede tidlig neste år.

– Det blir en tøffere konkurranse med søndagsåpne butikker. Det er alle tjent med, ikke minst kundene.

Les også:

Vil ikke handle på søndager

Kundene må få velge

Til Tønsbergs Blads papirutgave sier Knutsen at han håper Solberg-regjeringen raskt får gjennom en lovendring som vil bety fritt fram for søndagsåpne butikker, uten dagens begrensninger. Til Nrk.no sier han at det må være opp til kundene når de skal få handle.

– Jeg vil gjerne at kundene selv skal få velge når de vil handle.

– Men har vi behov for å handle sju dager i uka?

– Folk lever annerledes i dag enn for bare få år siden. Vi har et mer hektisk liv, og folk handler til alle døgnets tider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rema 1000

Rema 1000 på Teie er klare til å åpne dørene på søndager.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Skiftarbeid

Knutsen sier at kundene han har snakket med stort sett er positive til søndagsåpent og ønsker det velkommen. Også de ansatte i butikken er forberedt, sier han.

– De ser jo at dette kommer, og det er ikke snakk om at de skal jobbe sju dager i uka. Dette blir jo skiftarbeid, og det er ikke nødvendig at man har fri på en søndag. Det kan like gjerne være på en tirsdag.

Sju av ti kritiske

Men ikke alle som driver butikk er like forventningsfulle og positive til søndagsåpne butikker som Anders Knutsen. Ifølge en undersøkelse som Norsk Ledelsesbarometer har utført, er sju av ti butikksjefer kritiske til søndagsåpne butikker. Knutsen tror skepsisen til åpne butikker på søndager er todelt.

– De som er kritiske driver kanskje ikke så rasjonelt, og de er muligens bekymret for egen fritid.

Tror maten blir dyrere

I tillegg til at flertallet av butikksjefene er kritiske, er også butikkansattes organisasjon Handel og Kontor skeptiske til at medlemmene må jobbe på søndager.

– Vi sliter med at arbeidstida ikke er regulert. Da Lov om åpningstider ble opphevet i 2003, ble det fritt fram for butikkeierne å bestemme arbeidstid, utenom søndager.

Det sier leder av Handel og Kontor region Østlandet Sør, Harald Olsen. Han mener at det blir vanskelig og uforutsigbart for de ansatte i butikkene å planlegge fritida dersom det blir søndagsåpent. Han tror dessuten at matvareprisene vil øke.

– Omsetningen blir jo ikke noe større selv om det blir lengre åpningstid.