Hopp til innhold

Vil hindre stamtavlejuks med DNA

Norsk Pomeranian Klubb ønsker å DNA-teste alle nye valper.– Høy pris på hundene og bevist triksing med stamtavler gjør at vi nå vil renske ut useriøse oppdrettere, sier leder Laila Lauritzen.

Kelly, en pomeranian hund

Pomeranian-hunden Kelly.

Foto: Privat

– Dette har vært trist som bare søren, sier Lauritzen.

Klubben mener at de nå har fått bevis for at oppdrettere har jukset med stamtavler. Lauritzen viser til at DNA-testing av mor og far og valp viste at de angivelige foreldrene ikke var foreldrene allikevel.

– Nå har vi fått det bevist at det jukses, at det er noen som jukser med stamtavler, derfor ønsker vi at alle avlsdyr DNA-testes, slik at valpene kan testes opp mot foreldrene.

Leder Laila Lauritzen i Norsk Pomeranian Klubb

Leder Laila Lauritzen i Norsk Pomeranian Klubb med hunden Kelly.

Foto: Privat

Høy fortjeneste

Lauritzen forteller at de har mistanke om at jukset har skjedd over lengre tid. De tror at begrensninger på antall kull og tispenes alder, har gjort at noen fører opp feil foreldrepar på valpen. Hun sier klubben tar tak i dette fordi det skader hundenes omdømme.

– Problemet er at det er registrert valper der mor og far ikke stemmer. Det kan gi problemer med innavl senere, så dette må vi få bukt med, sier Lauritzen.

Hun tror at høy pris og popularitet gjør at folk jukser med stamtavlene.

– Penger har en god del å si, det er en populær rase, så det er klart at det henger sammen.

Folk bekymret for juks

Veterinær Camilla Hamberg Riddervold

Veterinær Camilla Hamberg Riddervold ved Rising Dyreklinikk sier at flere er bekymret for om hunden deres er ekte.

Foto: Privat

Etter at det har blitt kjent at enkelte har jukset med stamtavler, har flere tatt kontakt både med klubben og veterinærer. Ved Rising dyreklinikk i Skien har de i sommer fått flere henvendelser fra folk, som lurer på om hunden deres er en ren rasehund. Veterinær Camilla Hamberg Riddervold råder folk til å DNA-teste hundene, dersom de er i tvil om opphavet.

– Jeg skjønner jo at folk ikke vil kjøpe katta i sekken. Det er enkelt å DNA-teste, men ulempen er at man også må ha DNA av mor og far, for å vite om pomeranian-valpen har den stamtavlen den har, forklarer Riddervold.

For å DNA-teste en hund, tar man q-tips i hundens munn. Både dyreklinikken og Pomerianian-klubben vil hjelpe folk som er bekymret.

– Hvis folk er i tvil, ta kontakt så hjelper vi til så godt vi kan, sier Lauritzen i Norsk Pomeranian Klubb.

Ekstra generalforsamling

I fremtiden vil klubben gjøre det lettere for folk å få testet valpene, ved at alle hunder som brukes til avl skal DNA-testes. DNA-testingen skal skje i samarbeid med Norsk Kennel Klub, men for å få til et DNA-register og testing av valper, må klubbens medlemmer gi sitt samtykke.

Norsk Pomeranian Klubb innkaller derfor til ekstraordinær generalforsamling i august, for å stemme over forslaget.

– Vi håper at dette skal gå igjennom. De aller fleste medlemmene er positive til dette. Som oppdretter må du være seriøs i det du driver med. Du må være ærlig, sier Lauritzen.

Ut fra tilbakemeldingene fra medlemmene tror hun at de vil få gjennomslag for DNA-registreringen.

– Formålet er få valpene registrert korrekt, så ingen useriøse kommer inn og bytter og blander slik det har vært gjort nå. Vi vil luke ut de useriøse, forteller Lauritzen.

Oppdretter Eva Urtegård i Skien støtter forslaget, og er glad for at hundeklubben tar tak i problemene.

– Jeg synes at dette er superlurt. Jeg er glad for at det gjøres noe for å få bukt med useriøse oppdrettere, sier Urtegård.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark