Politikere vil ha videoovervåking i Sandefjord sentrum

Tror filming av innbyggerne vil forebygge vold og hærverk.

Hærverk på Poseidon-skulpturen sommeren 2019

PØBELSTREK: I sommer ble folk møtt av en spiddet måke på skulpturen «Poseidon» i Badeparken i Sandefjord. Det er hendelser som dette som gjør at flere av politikerne nå tar til orde for å videoovervåke deler av sentrum

Foto: PRIVAT

Etter gjentatt hærverk mot kostbare kunstverk i byen og voldsepisoder i helgene, vil flere av politikerne i Sandefjord nå se på muligheten for kameraovervåking i deler av sentrum.

– «Poseidon» i Badeparken har vært utsatt for hærverk 12–15 ganger. Det har en stor kostnad. Det har også vært kunstverk som har blitt ødelagt andre steder i 200 000 kroners klassen, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H).

I tillegg til Høyre er både Frp, Sp og KrF i utgangspunktet for videoovervåking. De mener det vil kunne forebygge vold og hærverk. Arbeiderpartiet og Venstre er derimot skeptiske.

Rent mel i posen

Hilde Hoff Håkonsen i Ap er blant dem som er kritiske til videoovervåking.

– Det er et kostnadsspørsmål. Samtidig er det spørsmål rundt dette med personvernsregler.

Også Gleditsch mener dette må tas stilling til før kameraer eventuelt settes opp, men legger til at Sandefjord Høyre prinsipielt er for overvåking.

– De som har rent mel i posen, har intet å frykte. Ordentlige borgere kan føle en større grad av trygghet. Hvis voldsepisoder skjer, har politiet bedre dokumentasjon som vi har sett både i utlandet, Oslo og andre steder, sier han.

Bjørn Ole Gleditsch

FOR: Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch mener videoovervåking i offentlig rom er veien å gå. (arkivbilde)

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Ønsker vi et slikt samfunn?

Håkonsen mener ulempene ved videoovervåkning er større enn fordelene. Hun vil heller bruke penger på andre tiltak. Hun er heller ikke så sikker på om innbyggerne har lyst til å bli overvåket.

– Er det et slikt samfunn vi ønsker å bevege oss mot? Jeg synes ikke det er riktig. Jeg synes vi heller skal bruke penger på forebyggende arbeid, særlig forebyggende ungdomsarbeid. Der har vi mye å gjøre.

Janne Stang Dahl i Datatilsynet sier det er viktig at kommunen tenker seg om før de eventuelt begynner å overvåke innbyggerne.

Janne Stang Dahl

VURDERING: Janne Stang Dahl i Datatilsynet mener Sandefjord kommune bør gjøre en grundig vurdering før de eventuelt begynner med videoovervåkning.

Foto: Ilja C. Hendel

– Vi mener det er veldig viktig at offentlige myndigheter og politikere ser på andre tiltak før man går løs på kameraovervåkning.

Datatilsynet får ifølge Dahl mange henvendelser om kameraovervåkning. Hun forteller at mange kommuner vurderer overvåkning, og påpeker at det er dem selv som har ansvar for å følge reglene.

– Ikke overvåk mer enn det som er formålet med overvåkingen. Og så må man ha gode rutiner for lagring, og ikke minst sletting.