Hopp til innhold

– Antidoping må inn i skolen

Opplysning er det viktigste for å forbygge doping, sier tidligere toppidrettsutøver Tom Erik Oxholm. Han mener at antidopingarbeidet må tidligere inn i skolen.

Tom Erik Oxholm

Tom Erik Oxholm eier og driver de fleste treningsstudioene i Larvik.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Oxholm eier og driver de fleste treningsstudioene i Larvik. Han er ikke i tvil om at det er minimalt med doping i de miljøene han arbeider med.

Ikke i toppidretten og blant mosjonister

– Jeg er sikker på at toppidrettsutøverne og mosjonistene er helt rene. Det er nok noen unge som tar en rask vei til større muskler gjennom dopingpreparater, sier Oxholm.

I tillegg er det nok noen kroppsbyggermiljøer som benytter slikt, sier Oxholm, som ikke tror det er mye av dette i Larvik.

– Det er nok mer av dette i de store byene, sier han. Tom Erik Oxholm mener det viktigste for å bekjempe doping ut over det etablerte kontrollarbeidet er informasjon.

Tidligere inn i skolen med informasjon

– Jeg mener informasjon om doping må tidligere inn i skolen, slik at de unge blir klar over farene og konsekvensene ved doping, sier Oxholm. Gjennom slik informasjon blir også de unge mer oppmerksom på hverandre og dermed kan de også passe på hverandre, sier Oxholm.

Han mener det er viktig at det varsles når man oppdager at noen benytter seg av doping.

– Dette er så farlig at det har kostet flere mennesker livet, sier Oxholm.

Selv er han og hans ansatte bevisste på signalene som det er lett å fange opp når noen for eksempel bruker anabole steroider. Da tar vi for oss den eller de det gjelder og snakker med vedkommende.

– Vi følger med på utviklingen til vedkommende. Som regel er det unge gutter vi snakker med. De vil ha større muskler raskt og tar noen snarveier i forhold til det, sier Oxholm. Vi ser det også på aggressiviteten til den enkelte når de trener, så vi kan fort ta ut de som driver med slikt tull, sier Oxholm.

Tom Erik Oxholm sier at alle hans studioer er tilsluttet Antidoping Norge og at de samarbeider utstrakt med den organisasjonen.

– De gjør et fremragende arbeid å forebygge mot doping, sier Oxholm.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark