Vil bli Norges nye filmhovedstad

RJUKAN/GAUSTABLIKK (NRK): Denne uka er Rjukan igjen i rampelyset. Byen mellom fjellene har vært åsted for flere store filmproduksjoner de siste årene. Denne gangen er det den amerikanske storfilmen The Snowman som spilles inn i Norges nye filmby.

Innspilling på Rjukan

Det er ikke første gang det spilles inn film på Rjukan. Dette bilde er fra innspillingen av Kampen om tungtvannet.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Dette er en film som blir vist for veldig mange mennesker, i mange land. Vi har en enorm reiselivssatsing og slike innspillinger er viktig for oss. Kommunen regner med at dette vil ha god effekt med tanke på å trekke enda flere turister hit, sier ordfører i Tinn Bjørn Sverre Birkeland.

Midt på torget i Rjukan i Telemark står det en stor snømann. Den er sju meter høy, og er satt sammen av tre digre snøballer. Snømannen står der for å markere innspillingen av filmen med samme navn.

Birkeland

Ordfører i Tinn Bjørn Sverre Birkeland sier de gleder seg over at mange filminnspillinger blir lagt til Rjukan og Tinn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
Steinar Bergsland

Steinar Bergsland håper Rjukan kan bli Norges nye filmhovedstad.

Foto: Ragnar Lurås

– Det er store greier, et internasjonalt filmteam er i byen, det er klart at vi må markere det, sier Birkeland.

Flere filmer på gang

Denne gangen er det Universal Pictures som lager film på Rjukan. Stjerner som Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, og Val Kilmer kommer til Tinn i løpet av de nærmeste dagene. For et par år siden var det Filmkameratene som laget suksess-serien Kampen om tungtvannet i, og rundt byen.

– Det hadde vært gøy å bli Norges nye filmhovedstad. Vi har mye å by på, sier Tinns forrige ordfører Steinar Bergsland.

Han jobbet hardt for å få filmproduksjoner til kommunen. Og sier det diskuteres hva som skal gjøres videre i byen og kommunen.

– Ja, vi må snakke litt mer om hva vi skal gjøre fremover. Det er kostbart å få slike produksjoner til område, sier Bergsland.

Også den nye ordføreren ønsker filminnspillinger velkommen. Og allerede senere denne våren kommer et nytt produksjonsselskap til Rjukan.

– Det skal spilles inn en Askeladden-film her. Så det er noe vi gleder oss veldig til. Jeg tror Rjukan og Tinn blir valgt på grunn av den flotte, spektakulære naturen, sier Birkeland.

Snømannen

Midt på torget i Rjukan står en sju meter høy snømann. – Vi håper filmfolkene vil sette pris på den, sier ordfører Birkeland.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Serverer middag midt på natten

– Vi har er godt kjent med å ta imot filmteam og stjerner. Det kan vi, sier Ane Johnsen direktør på Gaustablikk.

Ane Johnsen

Ane Johnsen på Gaustablikk sier de er vant til å ta imot filmteam.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Høgfjellshotellet skal innkvartere mange av innspillingsfolkene de neste dagene.

– Her skal det bo 70–80 mennesker. Vi har gjort dette flere ganger før, og vet en del om det som venter oss. Når det spilles inn film kan det være at vi må servere middag midt på natten, men det er bare gøy, sier Johnsen.

Også de to politikerne vet å ta vare på filmfolkene. Begge vet godt at det koster penger å være vertskap for en innspilling.

– Denne innspillingen koster oss 200 000 kroner i rene penger, i tillegg må vi bruke mye ressurser og mannskap på å legge til rette, sier Birkeland.

Vemork

Vemork brua er et av stedene der The Snowman skal spilles inn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK