Hopp til innhold

– En ny kastreringsrunde

– Jeg har så stor sympati for barn, så dette er et samfunnsproblem vi må finne løsninger på, sier stortingsrepresentant og fylkesleder i Frp.

Tom Holthe
Foto: privat

Tom Holthe er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, og avtroppende leder i Vestfold Frp. Han er positiv til forslaget fra sine partifeller i Troms om å kastrere seksualforbrytere.

– Jeg vil gjerne ha en utredning av lovforslaget. Seksuelle overgrep er et samfunnsproblem, og for min del er det frustrerende å tenke på at forsvarsløse barn blir utsatt for noe de aldri bør oppleve. Først og fremst handler dette om å beskytte dem fra overgripere, sier Holthe til NRK.no.

Tom Holthe
Foto: privat

Stortingsrepresentanten tar forbehold om at han ikke kjenner til den konkrete resolusjonen fra Troms Frp, men han er generelt tilhenger av å innføre kjemisk kastrering av overgrepsdømte.

Ny runde

I 2010 ble det fremmet et lignende forslag fra Fremskrittspartiet. Dagens barneminister Solveig Horne og andre Frp-ere satt da i Stortingets justiskomite. Den gang var det ikke flertall for forslaget, men nå er flere fylkeslag klare til å ta opp kampen igjen.

– Sånn sett er det gjeldende politikk i partiet, men nå kan det bli en ny runde der vi er avhengige av Høyre, våre samarbeidspartnere KrF og Venstre – eller andre partier, for at dette skal komme videre.

Les også:

Holthe understreker at han ikke kjenner til debatten som gikk under årsmøtet til Troms Frp.

– Men det er tydelig at fylkespartiet har bred enighet om problematikken og utredningen rundt det.

– Må være medisinsk forsvarlig

Førstkommende helg er det årsmøte for Vestfold Frp. Da vil kastreringsforslaget kunne komme opp som sak på deres liste.

– Til helgen tror jeg dette kan bli et politisk tema også vi må ta stilling til, sier fylkeslederen.

Han stiller seg likevel skeptisk til bivirkningene av kjemisk kastrering.

– Hva skjer med kroppen til den som blir kastrert? Hvis en domfelt eksempelvis har en hjertefeil blir denne formen for straff straks problematisk.

Holthe vil vente med å ta stilling til det nye forslaget fra Troms til han har fått det presentert sammen med det nedstemte forslaget fra 2010.

– Dette er et samfunnsproblem, men jeg er ikke personlig engasjert i denne konkrete saken. Vi får se hvordan landsmøtet behandler dette videre, og om partigruppa vår skal ta forslaget opp i Stortinget, sier Frp-representanten.