Hopp til innhold

Vil beholde Gaustatoppen

Ordførere frykter at private skal overta Telemarks tak. Nå vil de ha med fylket på å sikre at fjellet blir tilgjengelig for folk flest i framtiden.

Gaustatoppen.

Ordførere vil at Gaustatoppen skal være åpen for alle.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Staten kjøpte toppen av fjellet fra fire grunneiere i 1955. Nå vil forsvarsbygg kvitte seg med eiendommen.

Hjartdal kommune, Tinn kommune, Telemark fylkeskommune og Fylkesmannen i Telemark møttes i dag for å legge planer for hvordan de skal sikre seg mot at Gaustatoppen blir solgt til private.

Vil ha Gaustatoppen åpen for alle

Ordfører Svein Tore Løkslid i Hjartdal mener det er viktig at Gaustatoppen fortsatt er tilgjengelig for publikum.

Christian Tynning Bjørnø og Svein Tore Løkslid

Christian Tynning Bjørnø og Svein Tore Løkslid er enige om at Gaustatoppen må eies av det offentlige.

Foto: Lorentz Berg

– Alle bør ha muligheten til å besøke Gaustatoppen. Nå skal vi be om et møte med Forsvarsbygg for å drøfte noen problemstillinger rundt avhendinga av de arealene og det området som de har tenkt. Så må prosessen gå videre med målsettinga er å fortsatt sikre statlig eierskap og at alle kan få komme til Gaustatoppen.

Forsvarsanlegget i Gaustatoppen omfatter 5294 kvadratmeter. Inne i fjellet er det en banevogn som går 850 meter inn i fjellet. Gaustabanen kan frakte folk 1040 meter i skråtunnel mot toppen som ligger 1883 meter over havet.

Privat forkjøpsrett

Det er også en heis som går de siste 40 meterne opp til toppen. Denne ble bygget til Kong Olavs besøk i 1977.

Forsvarsbygg utreder nå om grunneierne fortsatt har forkjøpsrett til å kunne kjøpe tilbake 814 mål på toppen av fjellet, de siste 200 høydemeterne, alt over 1680 meter.

En av etterkommerne etter grunneierne som solgte området til Forsvaret i 1955, er Svein Olav Gulliksen Barhellestøl. Han har engasjert advokat fordi han mener han fortsatt har forkjøpsrett til området. Barhellestøl sier han har de samme intensjonene som fylkeskommunen og kommunene for å legge området til rette for allmenn bruk.

Fungerende fylkesordfører, Christian Tynning Bjørnø mener likevel det er viktig å hindre at private utbyggere får overta området.

– Det handler om at det ikke skal være noen tvil om at den toppen er sikret for allmennheten. Vi er redde for at hvis vi gjør noe med eierskapet der oppe, vil det kanskje kunne skje at det blir enkelte momenter som vi mister kontroll over. 30.000 mennesker og vel så det, bestiger den toppen hvert år. Det er et bevis for at den toppen er et offentlig anliggende og ikke et privat anliggende, sier Tynning Bjørnø.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark