Det ringer ikke i mobiltelefoner på Nordisk vikingmarked i Borreparken i Vestfold. I alle fall er det bare lyden av øksehogg, sverdkamp og vikingtidsinspirert musikk som lyder gjennom Borreparken.
Det er dagen før det det tolvte vikingmarkedet i Borreparken skal åpne for publikum. Denne uka har 700 vikinger fra 12 nasjoner slått opp sine vikingtelt, ikledd seg vikingklær og laget mat over bål.
Vigdis Helmersen bor i sitt eget vikingtelt i leiren.
Foto: Jan Gulliksen / NRK
Som en annen verden
– Dessuten har vi arrangert forskjellige typer kurs, blant annet innen smiing, runer, sølvarbeider, søm og langbuer.
Det sier Vigdis Helmersen fra Borre vikinglag. Det er vikinglaget som står bak kaupangen i det idylliske skogsområdet mellom Borrehaugene og Oslofjorden. Leiren er delt inn i streter og veiter, og det er lett å få følelsen av å tre inn i en annen verden.
– Vi går nærmest inn i historien og kommer i en spesiell stemning her. Og markedet er ypperlig som en familieferie. For man kan ha med seg barn, og her finnes alle generasjoner om hverandre.
Dette paret kommer fra Tyskland for å være vikinger i Vestfold.
Foto: Jan Gulliksen / NRK
Kunnskapsbank for vikinger
– Jeg er egentlig lærhåndverker og ville lære mer om dette for å få økt kompetanse og kunnskap om vikingtid.
Det sier Hans Gunnar Pedersen som er i ferd med å lage et sølvarmbånd med ornamentikk fra vikingtida. Både han og de andre rundt langbordet er kledd i vikingdrakter som seg hør og bør.
Et annet sted sitter engelskmannen Peter Merrett og lager nåler, smykker og andre gjenstander av bein og hvaltenner.
– Jeg lager også sko og støvler i skinn, og reiser rundt på forskjellige vikingmarkeder.
Australske vikinger
Ricarda Reeck og Nick Potts har kommet helt fra Australia for å spille på vikingmarkedet.
Foto: Jan Gulliksen / NRK
Mens Oddbjørn Fritzøe lærer folk å lage langbue og piler, viser vikinglagets nestleder Vicky Bjerkestrand fram kaftaner og skjorter som hun håndsyr og broderer på. Fra et par telt bortenfor høres vikinginspirert musikk.
– Dette er en "hurdy gurdy", sier australske Ricarda Reeck og Nick Potts som utgjør gruppa Wayward.
Ros til vikinglaget
Instrumentet fantes i Tyskland på 900-tallet, og har en særegen lyd som passer godt sammen med Nicks sekkepipe fra Flandern. Ricarda og Nick er for øvrig ikke de eneste som kommer helt fra Australia for å besøke Borre vikingmarked. Fathma Nachiar liker å reise rundt i verden, og hun har alltid vært interessert i vikingtida og skandinavisk kultur.
– Jeg elsker dette, og de er veldige gode på å lage marked her.
Vikingmarkedet ligger idyllisk til i Borreparken mellom Borrehaugene og Oslofjorden.