Viking-helg på Borre

I helga åpner det et vikingmarked på Borre. Før det opptas området av hardhause, ekte vikinger.

I vikingfylket Vestfold blir det denne helga arrangert vikingmarked ved steinbrygga i Borre.

Men allerede nå har 240 entusiaster slått opp teltene sine på området, og perfeksjonerer viking-kunnskapene før helga.

- Inspirerende

Sindre Benjamin Skaftason er en av de som forbereder seg til helga. Han hugger ved og leter etter materiale han kan lage noe av.

- For det meste sitter jeg ved bålet, forteller han.

Helge Skaftason mener det er Norge som er hjemlandet til de orginale vikingene, og synes det er her vikingene passer best inn.

- Vi har så mange utgravninger av vikingskip, hauger og lignende. Det er så bra, det er så genialt. Det inspirerer meg.

Middelalderen inneholder altfor mye farger, mener Skaftason, og det er for mange riddere og monarker. På Borre går han kledd i lin og ull, men skiller seg ikke ut. Alle bor i hjemmelagde telt.

Høvding for Borre vikinglag, Aino Ratikainen, forteller at årets vikingmarked har gateskilt, og at det kommer 150 vikingtelt og 500 vikinger til årets marked.

Små vikinger

For vikingene som har tilbrakt uka på Borre, har det vært kurs. Treskjæring, lærsying, smiekunst er blant tingene man kan lære seg. Det som er blitt produsert i løpet av uka, selges under markedet i helga.

- Barna elsker å lage det, forteller Ratikainen. Noen av barna går kledd akkurat som i vikingtiden. Anders Helland på fem lærer trekunst, og har vært viking siden har var et år. Han forteller ivrig at man kan lage drager, dyr og mange slags figurer med treet.

- Det går an å lage vikinger av det også! sier han entusiastisk. Bestemoren hans, Kari Helland, syr flere barneklær til små vikinger.

- Jeg er veldig historisk interessert. Spesielt er jeg interessert i området her. Etter min slektsbok er vi etterkommere herfra.