VG: UDI avlyser transittmottak på Bolkesjø

Årsaken er det lave antallet asylsøkere som kommer til Norge nå.

Bolkesjø hotell

AVLYSER PLANENE: UDI avlyser alle planer om et nytt transittmottak på Bolkesjø i Telemark.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Mens tre av fire transittplasser på asylmottak har stått tomme, har det pågått konkurranse om drift av et planlagt mottak med 450 plasser på Bolkesjø Hotel.

Mina Gjerde

Mina Gjerde (20) er en av dem som har jobbet i mange måneder mot et transittmottak bygda.

– Konkurransen avlyses grunnet reduksjon i antall ankomster av asylsøkere de siste månedene og dermed redusert behov for nye transittplasser, skriver regiondirektør i UDI Eirik Eide, i et brev til de ti firmaene som deltar i anbudskonkurransen.

Det er ikke avklart hva UDI gjør videre med det nedlagte hotellet, men det kan være en mulighet at UDI fortsatt leier bygget slik at et mottak kan opprettes på relativt kort varsel.

– Vi vet fra i fjor at asylsøkersituasjonen kan endre seg dramatisk i løpet av kort tid. Det kan derfor være en god løsning å ha bygninger i beredskap slik at vi raskt kan skaffe mennesker på flukt tak over hodet, en seng og mat, sier Eide.

Han beklager at konkurransen om drift av mottaket nå er avlyst.

– Vi vet at det er krevende å skrive slike tilbud, og det er forståelig om noen av tilbyderne er skuffet over denne beslutningen, sier han.

Se klipp fra Brennpunkt-dokumentaren; «Ikke i mitt nabolag»:

Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren "Ikke i mitt nabolag".

Sjeleglad

20-åringen Mina Gjerde ble i november i fjor kjent over natta etter at hun skrev et innlegg i Aftenposten der hun protesterte mot asylmottak på Bolkesjø som hun frykter skal vokse fra 40 til 680 innbyggere. Nå er hun svært glad planene ikke blir noe av.

Nå er jeg sjeleglad. Det er en stor lettelse, etter å ha jobbet mot dette i mange måneder.

Gjerde sier innbyggerne i bygda nå føler en lettelse.

– Dette har vi jobbet for veldig lenge. Nå har vi fått et resultat. Vi prøvde ikke å avlyse planene om et transittmottak, men forsøkte å redusere antallet som skulle komme hit. I og med at det har vært snakk om et så stort størrelsesforhold er vi nå veldig fornøyde.

Har brukt tid og ressurser

Gry Bløchlinger

Ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger sier avgjørelsen overrasker henne.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger er forundret over avgjørelsen til UDI om å avlyse anbudskonkurransen.

– Kommunen har brukt mye tid og ressurser for å legge til rette for et transittmottak på Bolkesjø. Og det har vært en veldig krevende situasjon for oss kommunepolitikere, sier Fuglestveit Bløchlinger.

Ordføreren sier et transittmottak også ville betydd en del arbeidsplasser i kommunen.

– Vi har hatt dialog med UDI i etterkant av avgjørelsen og forstår det slik at det kan bli aktuelt å opprette et transittmottak senere om situasjonen endrer seg. Og da må vi jo begynne prosessen på nytt.

Regiondirektør i UDI, Eirik Eide, sier han forstår at avgjørelsen kommer overraskende på kommunen, men sier behovet for plasser alltid er styrende for UDI.