Hopp til innhold

Vida Felicia (8) måtte begrave katten sin på julaften – veterinær advarer

Theis Kløvstad og familien skulle som vanlig feire julen på hytta. Da lillesøsteren på åtte år gikk ned for å se på tv, fant hun katten stiv som en pinne på gulvet.

Milla

Katten Milla døde etter å ha blitt forgiftet av musegift. Det samme har skjedd flere andre katter i Vestfold.

Foto: PRIVAT

– Det beste Milla visste var å være på hytta. Der kunne hun løpe fritt og herje, sier Kløvstad.

Hver jul feirer familien på hytta på Brøtsø i Færder kommune. Theis har tre søsken. Med på hytta var også foreldrene, mormor og onkel og tante.

– Mamma slapp Milla ut da vi la oss i totiden. Milla hoppet inn vinduet hos dem i løpet av natten og mamma slapp henne ut i stua. Hun merket ikke noe spesielt, sier Kløvstad.

Da Vida Felicia på åtte år våknet for å se på barne-tv på morgenen fant hun katten helt stiv.

– Det har gått utrolig fort. Da vi sjekket rundt hytta fant vi innvollene av en mus. Veterinæren vi pratet med sa at dette hadde skjedd fordi musen hadde spist musegift, sier Kløvstad.

Så det ble en trist julefeiring i år. På julaften ble det begravelse.

– Det var spesielt vanskelig for småsøsknene mine, sier 28-åringen.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

Begraver katten sin Milla.

Her begraver familien katten sin på julaften.

Foto: PRIVAT

Flere katter har dødd i julen

I løpet av julen har flere katter mistet livet i Vestfold etter å ha fått i seg musegift. Søstrene Maria og Ida Gran mistet begge sine katter nå i julen, skriver Gjengangeren. Veterinær Julia Høstmælingen prøvde å redde de to kattene, men de måtte til slutt avlives.

– Vi har ingen motgift, så det eneste vi kan gjøre er å gi væske og prøve å øke kroppstemperaturen til katten. Mange ganger er ikke det nok, sier Høstmælingen, som jobber ved Evidensia Vestfold Dyrehospital i Tønsberg.

Hun har den siste tiden behandlet fire katter for denne giften. Tre har dødd.

– Flere veterinærer har nå gått sammen for å gi klar beskjed til Miljødirektoratet om å kutte ut salget av denne musegiften, sier Høstmælingen.

Veterinær Julia Høstmælingen.

Katten Chanel fikk intensiv behandling med væske og varme i tre døgn, men overlevde ikke etter å ha fått i seg musegift.

Foto: PRIVAT

Dør på få timer

I 2015 ble det ulovlig å kjøpe rotte- og musegift som har antikoagulerende effekt i Norge. Altså at skadedyrene dør av blødninger. Den nye typen musegift som bruker virkestoffet alfakloralose ble ikke ulovlig, fordi det ble klassifisert som et sovemiddel.

Skadedyreksperter forklarer til NRK at det er mye lettere å behandle for eksempel katter som har fått i seg antikoagulerende middel. Fordi der har man en motgift og man som regel har flere dager på å reagere.

– Med alfakloralose har man kun noen få timer. Bedøvelsen er så sterk at blodstrømmen stopper og dyret dør av for lav kroppstemperatur, forklarer Ton Abel, som jobber for Sapi, en av de største italienske produsentene av muse- og rottegift.

Sapi har valgt å ikke lage produkter med alfakloralose, nettopp på grunn av mangelen på motgift. Veterinærer i mange europeiske land har advart om bruken av alfakloralose.