Vestfoldtradisjonen med sankthansfri kan forsvinne

Ansatte i Tønsberg kommune får ikke tilbake fridagen etter å ha tapt rettssaken mot kommunen og nå kan den stå for fall også i Sandefjord.

Sankthansfeiring på Ringshaug utenfor Tønsberg

Sandefjord kommune lar ikke Tønsberg påvirke dem når det gjelder fri på sankthansdagen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Ti fagforeninger i Tønsberg gikk til rettssak for å få tilbake ordningen med fri sankthansdagen, men tapte saken mot Tønsberg kommune.

Fridagen stod sterkt i Vestfold fram til 1990-tallet, men nå er det bare Sandefjord kommune som gir ansatte fri dagen etter sankthansaften.

– Rent umiddelbart vil ikke denne dommen påvirke Sandefjord kommune, men i nye Sandefjord kommune vil sankthansdagen bli et tema, sier personalsjef i Sandefjord kommune, Magne Eckhoff.

Et press på fridagen

1. januar 2017 slår Sandefjord kommune seg sammen med Stokke og Andebu kommuner og da skal ulike særordninger i de tre kommunene samordnes.

– Det er et klart press på sankthansdagen som har vært økende over tid. Så når vi skal inn i forhandlinger til høsten, så vil denne dagen også være et tema, sier Eckhoff.

Han legger til at dette gjelder flere av avtalene i de tre kommune.

– Det ligger i kortene at fri sankthansdagen er en av særavtalene vi må ha en vurdering på, sier Eckhoff.

Les også: Kjemper for fri på St. Hans-dagen

Tillitsvalgt i fagforbundet i Sandefjord kommune, Roar Gunnufsen, har tidligere uttalt til NRK at de vil kjempe hardt for å beholde denne fridagen. Han ville ikke uttale seg om saken før etter et møte til uka.

Lang tradisjon

Hovedtillitsvalgt i Tønsberg kommune, Jarle Krokeide, synes det er trist at fagforeningene tapte saken mot Tønsberg kommune.

I dommen står det at fridagen har liten økonomisk betydning for de ansatte og at de kan bruke en avspaseringsdag for å ta fri sankthansdagen.

Krokeide vet ikke om han kan anbefale de ansatte i Sandefjord kommune om gå til sak dersom de mister fridagen.

– Det må de bestemme selv, de har jo en veldig lang tradisjon på dette i Sandefjord, sier han.

Så tidlig som i år 1770 prøvde danskekongen å bli kvitt dagen som var særnorsk.

God løsning

Personalsjefen i Sandefjord kommune mener de skal komme til en god løsning gjennom dialog med de ansattes representanter.

– Sankthansdagen blir ikke tatt lett på i Sandefjord, men det var ikke var noen overraskelse at Tønsberg kommune vant saken, sier Magne Eckhoff.