Hopp til innhold

Vestfoldreder vil sende skip til Middelhavet

Flere hundre båtflyktninger har omkommet i Middelhavet de siste ukene. Nå tilbyr et rederi med base i Sandefjord regjeringen å bruke deres supplyskip til å redde flyktninger.

Vestfoldreder Hansson

Skipsreder Herbjørn Hansson i Nordic American-gruppen er klar til å sende en supplybåt for å redde flyktninger i Middelhavet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

I september i fjor reddet et av skipene til skipsreder Herbjørn Hansson i Nordic American-gruppen 150 flyktninger som kom via Libya.

Nå står skipsrederen med base i Sandefjord klar med et helt nytt supplyskip som kan dra til Middelhavet, bare statsminister Erna Solberg vil.

Skipet er ved siden av å være utstyrt for å frakte gods til oljeinstallasjoner i Nordsjøen også utstyrt for redningsoppdrag.

– Vi har et par tilgjengelig, og hvis myndighetene vil leie dem, kan vi være på plass i løpet av ti til tolv dager, sier Hansson.

Hansson vil sende skip til Middelhavet

Skipsreder Herbjørn Hansson venter på svar fra myndighetene.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Har plikt til å hjelpe

Rederen er ærlig på at de driver forretning, og derfor ikke vil la regjeringen få bruke båtene gratis.

– Men vi har tilbudt myndighetene en lav pris dersom de ønsker å leie dem, sier Hansson.

Han er tydelig på at båtene hans har utstyr som er perfekt for redningsoppdrag, og at man skal hjelpe personer som er i havsnød.

– Det er ikke mer å si om det. Hvis noen ligger og kaver i sjøen, så har vi en plikt til å hjelpe. Det gjorde vi i fjor, det har vi alltid gjort og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

Les også:

Roser italienske myndigheter

Hansson forteller at de italienske myndighetene håndterte situasjonen eksemplarisk da et av skipene hans tok opp 150 flyktninger i fjor.

– Det startet en lørdag kveld, og jeg koordinerte selv hele operasjonen. Mandag morgen gikk flyktningene i land i Italia.

Supplybåt til Middelhavet

Supplybåten Hansson vil leie ut til myndighetene er utstyrt for redningsoppdrag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Venter på klarsignal

Hansson har informert Justis- og beredskapsdepartementet og Statsministerens kontor om at skipene hans er tilgjengelig og kan være i Middelhavet om litt over en uke.

– Vi venter bare på klarsignal, men vi må jo bli enige om betingelsene, sier rederen.

Det viktigste for ham er at det stilles sikkerhet for at noen vil ta imot flyktningene som kommer om bord.

Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet kunne ikke stille til intervju, og skriver i en e-post at norske myndigheter nå jobber for å leie en egnet båt. De vil benytte seg av ressursene i shippingmiljøet, og vil snarlig gå ut i markedet.