– Vi må inkludere alle

Neste års russekull fikk tips og gode råd til hvordan de skal takle russetida da psykolog og foredragsholder Trond Haukedal besøkte Porsgrunn videregående skole.

Linn Sivertsen, Anniken Andal Kysse og Kamilla Sporsheim

Linn Sivertsen, Anniken Andal Kysse og Kamilla Sporsheim

Foto: Rubina Butt / NRK

Trond Haukedal

Psykolog og foredragsholder Trond Haukedal snakket til russen.

Foto: Rubina Butt / NRK

Under seminaret, som ble arrangert for tiende gang og i samarbeid med Telemark fylkeskommune og Trygg Trafikk, var det mye fokus på gode verdier, som blant annet god selvfølelse i russetiden.

– Må inkludere alle

Linn Sivertsen, Anniken Andal Kysse og Kamilla Sporsheim i russestyret ved Porsgrunn videregående skole føler de lærte mye nyttig de kan ta med seg videre til russen.

– Vi må inkludere alle, og gå rundt for å høre om alle har det bra, smile, si hei og ha øyekontakt, sier jentene.

Psykolog og foredragsholder Trond Haukedal har i 20 år reist rundt som motivator og foredragsholder. I foredragene sine legger han vekt på hvilken verdi man har som menneske.

Brita Straume

Brita Straume, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Viktig med god selvfølelse

Haukedal mener det er viktig å skille mellom selvtillit og selvfølelse.

– Hvis man har mye selvtillit og lite selvfølelse, så blir man egoorientert. Det er viktig at man vet at man har egenskaper, kvaliteter og verdier i seg selv, utover hva man presterer, mener han.

Brita Straume, distriktsleder i Trygg Trafikk, mener det er svært viktig å styrke selvfølelsen til elevene, og hun ønsker ikke at ungdom skal ta med seg dårlige holdninger ut i trafikken.

– Man er usikker i ungdomstiden, og det er viktig å få bekreftelse på at man er god nok. Vi ønsker ikke at ungdom skal ta ut usikkerheten sin i stygg kjøring og stygg atferd i trafikken generelt slik at de utsetter seg selv og andre for fare, sier hun.

Verdiseminar for russestyret

Russen fulgte godt med da Trond Haukedal holdt foredrag for dem.

Foto: Rubina Butt / NRK