Hopp til innhold

Verdensmester blir far til 70

En dose sæd fra Papagayo E går for 35.000 kroner, men det er ikke alle som må betale.

Papagayo E.

VERDENSMESTER: Papagayo E kjørte inn 4,2 millioner kroner da den vant VM i trav på Yonkersbanen i New York i 2015.

Foto: Eirik Stenhaug

Papagayo E er bare åtte år gammel, men allerede pensjonist. På grunn av en skade bestemte eierne seg i vinter for å avslutte løpskarrieren til topphesten.

Nå er tilværelsen forandret for tidenes eneste norskfødte verdensmester.

Tappes tre ganger i uka

Travkjendisen, som i dag lever et rolig liv i Ramnes i Vestfold, skal nå bli far til rundt 70 føll.

Tre ganger i uka lokkes hingsten inn i et «tapperom». Der leverer den en ladning som kan brukes til å inseminere rundt 15 hopper.

– Papagayo E er en av få norskfødte hester som egner seg til avl. Den har en veldig god stamtavle, sier trener Jan Kristian Waaler.

Papagayo E.

STJERNE: Papagayo E vant 12 av 30 løp som aktiv travhest. Til sammen kjørte den inn nærmere ni millioner kroner i premiepenger.

Foto: Robert Hansen / NRK

Sæden er ettertraktet. Selv om eierne kom sent i gang fordi hesten egentlig skulle konkurrere, er det allerede bestillinger på rundt 70 doser.

– Papagayo E måles på avkommets resultater. Om tre år håper vi å få fram en ny, norskfødt topphest, sier medeier Tom Andersen.

Travhesten Pippi

FRA SVERIGE: Den svenske hoppa Pippi blir registrert i Norge dersom hun blir drektig med Papagayo E i år, forteller medeier Marcus Hultman.

Foto: Robert Hansen / NRK

Dyre dråper

Hver dose har en prislapp på 35.000 kroner, men ifølge eierne er det ikke penger som er motivasjonen.

– Vi tenker langsiktig. Vi vil ha en stor flokk med avkom neste år, og gir derfor bort sæden gratis eller til halv pris til de beste hoppene, sier Tom Andersen.

Per Erik Hagen, som er leder i Avlsforeningen for norske varmblodstravere, er spent på hvordan føllene etter Papagayo E vil klare seg.

– Det er fantastisk at norsk varmblodsavl har kommet så langt at de norskfødte hingstene er mest populære. Før ble alt importert fra USA og Frankrike.

Drømmer om en ny stjerne

Eierne håper avlsprosjektet skal sørge for at en eller flere norske hester kan hevde seg stort i fremtiden.

Papagayo E. og Tom Andersen

SPENT: Tom Andersen sier det fortsatt er vanskelig å si hvor god Papagayo E er som avlshingst.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Vi drømte om en topphest i Norge, men at vi skulle få en internasjonal stjerne og en verdensmester var helt utenkelig. Papagayo E har vært en fantastisk opplevelse for oss. Han skylder oss ingenting, og vi kommer til å beholde han hele hans liv, sier Andersen.

Svaret på hvor gode avkommene etter Papagayo E blir, får man først om noen år.

– Han får sjansen hos mange fine hopper. Det blir pennende å se om det blir noen treårsstjerner ut av det, sier veterinær Ragnhild Diesen.

Avlshingst Papagayo E

AVLSHINGST: I dette rommet blir det blant annet brukt urin fra drektige hopper. Lukten sørger for at Papagayo E «leverer».

Foto: Robert Hansen / NRK