Venstre-politiker er dømt for regnskapsrot

FÆRDER (NRK): Kommunestyrepolitiker og advokat Tone Skalpe Bjørnli er dømt til 60 dager i fengsel. Selskaper hun var styreleder for, leverte ikke regnskapene.

Tone Skalpe Bjørnli

USKYLDIG: Tone Skalpe Bjørnli har hele tiden sagt at hun ikke kan klandres for mangelfull bokføring.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

– Ingen kommentar, sier Bjørnli til NRK og henviser til sin advokat.

Venstre-politikeren har vært styreleder i flere av firmaene til konkursrytter Marius Vidar Jensen. Han har vært involvert i 19 konkurser i løpet av 20 år. Nå er hun dømt fordi flere av firmaene droppet bokføringen.

Hun har hele tiden avvist at hun har gjort noe galt, og at hun ikke hadde en reell mulighet til å føre regnskapene selv.

I flere år har Bjørnli sittet i advokatenes Disiplinærnemnd og dømt advokater for brudd på etiske regler.

Bjørnli har bakgrunn fra politiet, Justisdepartementet og egen advokatpraksis. Hun var også ordførerkandidat for Færder Venstre og sitter nå i kommunestyret der.

– Svekker tilliten

Marius Vidar Jensen

Marius Vidar Jensen.

Påtalemyndigheten mener Bjørnli som advokat kjente reglene om bokføring godt. Blant annet at hun som tidligere bostyrer var kjent med hvordan hun kunne undersøkt om regnskapet var levert.

Retten er ikke i tvil om at Bjørnli som styreleder sto ansvarlig. Den mener det er skjerpende at tiltalte er advokat, og mener hennes opptreden har vært med på å svekke yrkesgruppens tillit.

Anders Brosveet fra advokatfirmaet Elden er Bjørnlis forsvarer. Han har tidligere sagt at Bjørnli har mast om at Jensen skulle levere regnskapene.

– Vi har anket dommen, sier Brosveet til NRK i dag.

Får fortsette som politiker

Lederen av Vestfold Venstre, Karin Synnøve Frøyd, er klar på at denne saken, uansett endelig utfall, ikke får konsekvenser for hun som politiker.

Dette er en sak som gjelder henne privat og hennes engasjement i jobben sin. Det påvirker ikke Venstre politisk og får ingen konsekvenser for hennes tillitsverv eller som folkevalgt, sier Frøyd til NRK.

Hun sier de ikke har ekskluderingsparagraf i partiet.

På spørsmål om hva denne saken vil ha å si for hennes troverdighet som politiker, har Bjørnli tidligere svart følgende i en e-post til NRK:

– Jeg mener at jeg ikke har gjort noe klanderverdig. Jeg påtok meg en oppgave jeg av ulike grunner utenfor min kontroll ikke klarte å gjennomføre. Hva denne saken betyr for min troverdighet som politiker, kan jeg ikke svare på.