Velger bort julegrana

PORSGRUNN (NRK): Nå er det sosialt akseptert å kjøpe plasttre til jul. Salget av kunstige juletre øker.

Kjersti Bekkestad

PLAST FOR EVIG: – Det er ikke flaut å kjøpe kunstig juletre. Jeg er lei av nåler, og skal ha plasttre for evig, sier Kjersti Bekkestad.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er ikke flaut å kjøpe plasttre. For meg blir det kunstig juletre til evig tid. Jeg skal ikke ha ekte tre igjen. Jeg orker ikke ha huset fullt av barnåler, sier Kjersti Bekkestad.

De fleste velger fortsatt naturlige juletrær. Men salget av plasttrær øker stadig. Hos Plantasjen er mellom 20 og 30 prosent, av juletrærne som blir solgt, laget av plast.

– Vi ser en økning i salget av kunstige trær hvert år. Salget av de naturlige trærne er mer stabilt, sier Hilde Poppe i Plantasjen.

Det blir kunstig juletre i evig tid

Kjersti Bekkestad

Hageland-gruppen er den største leverandøren av kunstige juletrær. I år kommer Hageland til å selge plasttrær for 40 millioner kroner. Det er en økning i salget på mellom 10 og 15 prosent.

Steinar Tvetene

Steinar Tvetene i Hageland-gruppen sier de kommer til å selge kunstige juletrær for 40 millioner kroner i år.

– Vi satser på trær som er mest mulig naturtro. Våre trær er litt dyrere enn de du finner hos konkurrentene. Men det virker som om folk ikke er så opptatt av det, sier Steinar Tvetene i Hageland-gruppen.

– Galskap

På Down Town hagesenter i Porsgrunn har de mange ulike varianter kunstige juletrær. Prisen varierer stort. Et av trærne koster 12 990 kroner.

– Det er galskap. Det er helt ferdig pyntet. Men det er i overkant. Det er kanskje litt feil av meg å si det, men det er galskap, sier gartner og selger på hagesenteret Ellen Haugdal Nilsen.

Ellen Haugdal Nilsen

Ellen Haugdal Nilsen synes 12 990 kroner er i overkant for et plasttre. – Det er galskap, smiler Haugdal Nilsen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Haugdal Nilsen sier mange synes det er enklere å kjøpe kunstig tre fremfor et tradisjonelt juletre.

– Mange sier de er lei av nåler og dryssing. Jeg er gartner, men har også byttet ut det ekte treet med et i plastikk.

Trær som likner ekte trær

– Folk vil ha trær som likner på vanlige, ekte grantrær. Vi samarbeider med folk i Kina for å utvikle perfekte juletrær. Noen trær er dyre, men Ola nordmann er villig til å betale litt ekstra for å få noe som likner på et ekte juletre, sier Tvetene i Hageland.

Kjersti Bekkestad har kjøpt seg plasttre og liker det. Hvert år henter hun frem et ferdig pyntet juletre. Etter jul pakker hun det bort.

– Det er så enkelt og greit. Det koster litt mer, men så bruker jeg det flere ganger. Det lukter ikke gran, men det drysser heller ikke. Det er fordeler og bakdeler med alt, sier Bekkestad.

Kunstige juletrær

Plasttrær blir stadig mer populære. Disse trærne koster mellom 4000 og 5000 kroner.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK