– Grusomt at folk må vente i månedesvis

Køene vokser i rusbehandlingen. Ved forrige årsskifte stod 4300 mennesker i kø, noe som er 600 flere enn på samme tid året før. – Det er grusomt at ikke flere får sjansen til å bli rusfri raskere, sier eksnarkoman Kai Andreassen.

Kai Andreassen

Kai Andreassen har vært rusfri i ni år. 8. mars holder han konsert på Parkbiografen i Skien.

Foto: Roald Marker / NRK

Tall NRK har samlet inn viser at tusener står i kø for rusbehandling. Det er kun tallene fra årsskifte 2010/2011 som er klare, men de sier likevel mye. Veien til å bli rusfri blir lengre og lengre.

En som har fått hjelp via rusbehandling, er Kai Andreassen fra Skien. Allerede som 10-åring drakk han seg døddrukken på en campingplass.

– Etter det ballet det på seg, fra alkohol til hasj og amfetamin. De siste seks årene var det sprøyter og heroin det gikk i.

Andreassen forteller helt åpent om livet som tung rusmisbruker, og om hva det var som fikk han til å slutte

– Jeg ble lei. Veldig lei av jaget etter rus. Det eneste som betydde noe var å skaffe penger til en ny dose.

Kai Andreassen og Signe Marie Aaslund

Daglig leder på skien Diakonale senter, Signe Marie Aaslund tar av seg hatten for at Kai har klart å bli rusfri.

Foto: Roald Marker / NRK

– Grusomt at ikke flere får sjansen

Deretter fulgte mange forsøk på å slutte. Han hadde til sammen to år på Borgestadklinikken i Skien, men han var ikke motivert nok da. Og det er en forutsetning skal man greie det, forteller faglig leder Guro Brekke.

Hilde Evensen Holm

Hilde Evensen Holm sier de kunne hjulpet langt flere med mer penger.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi forlanger at de har noen mål for hvorfor de kommer hit. De må ha et ønske og en vilje om å bygge seg et bedre liv.

Kai Andreassen brukte mange år på å komme seg ut av rusmisbruket, og til slutt lyktes han. Nå er det ni år siden sist han ruset seg, og han sier han er glad for å slippe dagens lange behandlingskøer. Ved forrige årsskifte ventet altså 4300 personer på behandling. Han synes det er ille at det ikke bevilges nok penger til rusbehandling.

– Jeg synes det er grusomt.

Avgjørende med penger

NRK er med Kai Andreassen til Skien Diakonale senter, der han har fått mye og helt avgjørende hjelp. De har et såkalt lavterskeltilbud, med mat og seng og en prat. Men tilbudet står i fare for å måtte reduseres på grunn av pengemangel.

I den andre enden av skalaen finner vi Borgestadklinikken med avdelinger i Skien, Drammen og Kristiansand. Tall fra 2010 viser at de hadde 818 pasienter til heldøgnsbehandling og nesten 9000 konultasjoner til poliklinisk behandling.

Likevel vokser køene over hele landet. Mer penger kunne redusert køene, sier informasjonsrådgiver Hilde Evensen Holm.

– Det er klart det handler om økonomi. Om vi får mer penger, kan vi tilby flere behandlinger.

Fra rushelvete til egen konsert

Det finnes ikke tall som viser hvor mye penger samfunnet sparer ved å bruke mer penger på å få rusmisbrukere på rett kjøl igjen, men Evensen Holm er overbevist om at man får mye gjen for pengene

– Vi vet og ser at behandling nytter. Vi ser at livene snur og at det skjer ting med folk.

Og i de ni åra siden Kai Andreassen tok sin siste sprøyte, har det skjedd mye. Han er glad i musikk, spiller gitar, har gitt ut CD og i mars skal han ha en konsert på Parkbiografen i Skien.

– Det blir en intimkonsert. Jeg gleder meg utrolig mye.