Ikke sett bort freseren uten vedlikehold

Skift olje og tøm den for bensin, er de viktigste rådene ekspertene gir til deg som skal sette bort snøfreseren etter vinterens bruk.

Hva skal man gjøre med snøfreseren når sen settes bort for vinteren?

Se hvor og hvordan viktige deler skal vedlikeholdes og hvordan olje kan tappes.

Etter de siste ukenes regnvær, både tror og håper snøfresereiere at de ikke får behov for å bruke snøfreseren før neste vinter.

Nå kommer derfor tiden for å sette maskinen bort mange steder, men det er klokt å ta noen konserveringsgrep. Mange av dem kan du klare selv.

Lønnsomt med noen enkle grep

– Det første du må gjøre er å tømme bensintanken og kjøre forgasseren tom for bensin for å unngå korrosjon, sier mekaniker Frode Rofstad hos Haukerød Hage og Skog i Sandefjord.

Dersom det er lite bensin på tanken kan maskinen kjøre den tom, hvis ikke kan bensinen tappes av med en pumpe eller hevert.

– Olje bør byttes etter seks timers bruk. Mange velger i bytte olje i forbindelse med at maskinen settes bort for sesongen, sier Rofstad.

Viktige bevegelige deler må smøres

Rofstad vipper framover en snøfreser som er tom for bensin slik at den blir stående på inntakskammeret.

Da blir viktige deler i konserveringsprosessen tilgjengelige under et lite deksel, som enkelt skrues av, på enden av maskinen.

Under dekselet er både akslinger, kjeder, drivreimer og ikke minst drivhjul og friksjonshjul av gummi.

– Friksjonshjulet setter alltid av gummi og annet på drivhjulet, så det lønner seg å vaske drivhjulet med for eksempel bremserens, sier Rofstad. – Andre deler i dette området, som aksler, kjeder og overføringen bør smøres opp, sier han.

(Tekst fortsetter under bildet)

Oljetapping

Tappekranen for olje kan være litt vanskelig å komme til på noen maskiner, men en trakt av papp som det er å få på bensinstasjoner er en praktisk og god løsning.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Godt før neste sesong

Det er kort og godt viktig at alle bevegelige deler blir smurt så de ikke setter seg fast i løpet av sommeren. Dersom de blir smurt, er det mye enklere å starte opp igjen når snøen kommer, sier mekanikeren.

Mye av dette arbeidet er enkelt å gjøre for en som er litt motorkyndig, hvis ikke er det mange som velger å sette maskinen inn til service og overhaling på et verksted.

– Vi skal jo ha litt å jobbe med vi også, sier Rofstad med smilet på lur.