Hopp til innhold

Varsler om ulovlig hundetrening på innestengte fugler

Hundeeiere forteller om trening i store innhegninger med hundrevis av fugler. – Dette kjenner vi ikke til, svarer fuglehundklubben.

Innhegning der det skal ha foregått volieretrening i Vestfold

INNESTENGT: Innhegningen i Vestfold er ett av stedene ulovlig trening skal ha foregått.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

– Jeg har dessverre vært med på dette, sier Toruf Eriksen.

Toruf Eriksen forteller om ulovlig trening av fuglehunder.

– Jeg var ikke klar over at treningen foreningen drev med var ulovlig, forteller Toruf Eriksen.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Han er en av hundeeierne NRK har snakket med som har trent hunder på fugler inne i et inngjerdet område. Dette kalles volieretrening, og er ulovlig. Hundeeiere flere steder i landet bekrefter at slik trening praktiseres.

– Jeg hadde ingen formening om at dette var ulovlig. Når jeg har beveget meg rundt i fuglehund-Norge har jeg tatt for gitt at ting er i orden, men med den kunnskapen jeg har nå ser jeg at det langt ifra er tilfelle.

– Kan bli utsatt for smerte

Eriksens volieretrening foregikk hos Vestfold fuglehundklubb. Klubben er den aktøren som aler opp flest fugler i landet. Hvert år legger de om lag 8000 egg inn i rugemaskinene. Bare rundt 5500 av dem vokser opp. De aller fleste blir til slutt satt ut i naturen, men mange dør den første vinteren ifølge grunneiere.

Leder i Vestfold fuglehundklubb, Richard Bjørløw, ønsker ikke å si så mye om ulovlig trening.

– Dette kjenner jeg ikke til, og jeg vet ikke om noen som kan ha kjennskap til dette.

Mattilsynet sier dette er ulovlig?

– Jeg har ingen ytterligere kommentar.

Kristin H. Torkveen fra Mattilsynet i Vestfold

– ANGST OG STRESS: Kristin Torkveen fra Mattilsynet sier at volieretrening ikke er bra for fuglene.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Bakgrunnen for å drive volieretrening er i utgangspunktet å skape en god jakthund, enten til fritidsbruk eller til konkurranse. Rapphøns og fasaner blir jaget av hunder inne i en innhegning, men målet er å få hundene til å være lydige og sitte i ro. Kristin Helgesen Torkveen i Mattilsynet sier at dette ikke er greit.

– Fuglene utsettes for stress, uro, angst og eventuelt smerte dersom de kommer fysisk i kontakt med en hund. Stress, angst og redsel i seg selv er tilstrekkelig til å være et brudd på loven.

Tar avstand fra praksisen

Leder i Fuglehundklubbenes Forbund, Hans Einar Enoksen, skriver i en e-post til NRK at de tar sterkt avstand fra slik praksis:

– I den grad dette er tilfelle tar vi sterk avstand fra dette.

– Hvordan jobber dere med å ta tak i dette problemet?

– Som du er kjent med arbeider FKF aktivt og i god dialog med myndighetene for at utsetting av fugl skal skje i transparente kontrollerbare former. Arbeidet er i sin sluttfase. Handlinger som beskrevet vil ikke være forenlig med det vi arbeider for.

– Hva konkret har dere gjort siden dere ble varslet om dette i fjor?

– Vi forstår ikke spørsmålet, men viser for øvrig til det foran.

«Snurrer» fuglene

Flere hundeeiere i Vestfold forteller at en annen ulovlig praksis som gjennomføres er å «snurre» fuglene. Forvirrede fugler skal nemlig sitte roligere på bakken.

– Det er en handling som kan forstås som vold mot dyr. Det er en unødvendig belastning der dyrene blir utsatt for fysisk vold, sier Torkveen i Mattilsynet.

Toruf Eriksen tror ikke problemet vil forsvinne med det første, selv om det er ulovlig. Ikke bare er det enkelt, men økonomi spiller også inn.

– Tilgang til fugl og kort vei til treningsområdet er nok motivasjon for mange, og en god hund som vinner vil bli premiert og være attraktiv for avl, sier Eriksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark